BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem túl csábítóak a devizakamatok

Több bank is reagált idáig az Európai Központi Bank kamatemelésére, már ami a lakossági betéti kamatokat illeti – derül ki a lapunk által megkérdezett hitelintézetek nyilatkozataiból.

Ezzel együtt az elérhető devizakamatok finoman szólva sem csábítók: egyéves futamidőnél az elérhető legmagasabb kamat négyezer eurónál 3,50, ötezer svájci franknál pedig 2,50 százalék. Ennek megfelelően változatlanul a forint gyengülését váró betéteseknek érdemes devizában takarékoskodniuk.

Komoly esély van ugyanis arra, hogy az euró és a svájci frank felértékelődik, ha az inflációs nyomás hatására a nyáron kamatot emel a svájci és az európai jegybank. Philipp Hildebrand, a Svájci Nemzeti Bank kormányzója ugyanis április végén az inflációs kockázatokról beszélt, amelynek tükrében arra lehet számítani, hogy júniusban a következő kamatszintről szóló ülésükön 0,25-ről 0,50 százalékra emelik a svájci jegybankárok az alapkamatot. Ha ez megtörténik, akkor a jelenleginél jóval magasabb frankárfolyamra kell felkészülni.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke múlt csütörtökön, az euró alapkamatának 1,25 százalékos szinten tartásáról döntő ülés után – a korábbiaktól eltérően – nem mondta, hogy ébren őrködnének az árstabilitás felett, így nem várható, hogy a jegybank a jövő hónapban emeli az alapkamatot. Az energia- és nyersanyagárak emelkedése miatt azonban júliusban már esély van a következő kamatemelésre, és ez az euró felértékelődését eredményezheti.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.