BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs ami megfogja zuhanását: IMF-védőháló nélkül hanyatlik a forint

Meredeken gyengült a forint kedden este és szerdán hajnalban a vezető devizákkal szemben. A hazai fizetőeszköz 4 hónapos mélypontra süllyedt az euró, a frank és a dollár ellenében is. A piacok továbbra is Görögország csődje miatt aggódnak. A korábbi miniszterelnök, Lukasz Papademosz azt mondta, vizsgálják a kilépés lehetőségét.

Kockázatkerülés uralkodott el a nemzetközi piacokon, és a szereplők szerda délelőtt sem nyugodtak meg. A forint meredeken gyengült, és négy hónapja nem látott mélységbe süllyedt az euróval szemben.

Tegnap reggel még 296 forint alatt jegyezték az eurót, és a 200 napos mozgóátlagról fordult a hazai deviza a gyengülés irányába. Este már 297 felett állt az euró/forint kurzus, a kockázati étvágy meredek zuhanásával párhuzamosan pedig a lélektani 300-as árfolyam fölé került a jegyzés. Szerda délelőtt 10 óra körül 301-es szint körül billeg az euró/forint jegyzése.

A délelőtti kereskedés során 303 fölé lökték az euró/forint jegyzését, majd 302 körül stabilizálódott az árfolyam.

A piaci szereplők egyre inkább azt árazzák, hogy Görögország csődbe megy, és kilép az euróövezetből. A forint a régiós valuták közül a leginkább kitett a nemzetközi viharoknak. A sérülékenységünket felerősíti, hogy Magyarországnak továbbra sincs EU/IMF-védőhálója.

Kedd hajnal óta a forint 2 százalékot esett az euróval szemben, míg a régiós devizák ennél jóval kisebb esést szenvedtek el. A lengyel zloty és a cseh korona valamivel több mint 1 százalékot veszített értékéből a közös európai fizetőeszközzel szemben.

A forintot támogathatná a viharos európai (és globális) hangulatban, ha előrelépések történnének az EU/IMF-megállapodás irányába.

A frankhitelesek ismét kiemelt figyelmemmel követhetik az árfolyammozgásokat, hiszen az alpesi deviza jegyzése 250 forint felett mozog. Január vége óta nem volt ilyen magas a jegyzés. Az erős frank csupán a forint euróval szembeni esésének köszönhető, mert a Svájci Nemzeti Bank (SNB) tavaly szeptemberben 1,20-as minimális euró/frank átváltási árfolyamot vezetett be. A központi bank azóta is sikeresen védi meg a küszöbszintet, így a frank már nem tud erősödni az euróval szemben.

Az amerikai dollárt 238 forint körül jegyzik, míg tegnap reggel 231 körül állt a kurzus. A zöldhasú január közepe óta nem volt ilyen drága. A magas jegyzés a forint esése mellett azzal magyarázható, hogy a dollárt menekülődevizának tekintik a piaci szereplők, és hangulatromlás esetén vásárolni kezdik.

Az euró 2010 augusztus vége óta nem látott mélységbe került a dollárral szemben. A közös európai deviza minimálisan a január elején kialakult mélypont alá süllyedt.

Ha a görög szavazók az euróövezet elhagyása mellé állnak, akkor jöhet a drachma, és utána a vízözön is, amit az új pénzügyi mozaikszó, a „drachmageddon” remekül tükröz – vélekedett Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Gyengélkedik a forint

A forint tavaly szeptemberhez képest (végtörlesztés bejelentése, leminősítéssel kapcsolatos aggodalmak felerősödése) több mint 10 százalékos leértékelődést mutat az euróval szemben, míg a régiós devizák 5,5 százalék körüli esését szenvedtek el. A forint jelentősen alulteljesítő azóta a régiós devizákhoz képest, és a hazai deviza nagy volatilitása is megmutatkozik a grafikonon. Ezt részben az is okozta, hogy az EU/IMF-tárgyalások felől az elmúlt hónapokban vegyes hírek érkeztek.

Így látják az elemzők

A Széll Kálmán-terv 2.0 „kibontásával” kiderült, hogy a válságadók élnek tovább új formában – mondta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfolió-menedzsere a Világgazdaság Online-nak. „A gazdaságpolitika hitelessége újabb csorbát szenvedett ezzel, mert a kormány korábban megígérte, hogy kivezeti a válságadókat” – magyarázta a közgazdász.

Az új adók negatívan hatnak a beruházásokra, és az IMF-megegyezést is nehezíti – folytatta Bebesy. „Nem tudom, hogy az IMF a nevét adja-e az ilyen növekedéspusztító intézkedésekhez.”

Ha „bedurvul” a helyzet Görögországban, és tényleg kilépnek az eurózónából, akkor pánik alakul ki a periférián. Ennek lehetetlen megbecsülni a következményeit, de a forint új mélypontra eshetne az euróval szemben – mondta el Bebesy Dániel. „A lehető leggyorsabban IMF-védőháló kellene” – hangsúlyozta.

„Senki nem tudja, hogy mi fog történni az eurózónában” – mondta Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza megerősítette, hogy a görög kilépés tartja nyomás alatt a forintot.

„A cseh korona kezdi behozni a forint esését, de egyértelmű, hogy a forint a legsérülékenyebb” – hangsúlyozta Suppan. Nagyon magas adósságunk, a refinanszírozási igényünk is jelentős, és nincs IMF-védőháló – emelte ki az elemző.

Ha fokozódik a feszültség, akkor 315-320 forintba is kerülhet az euró, de ha a görögök mégsem lépnek ki, és megindulnak a tárgyalások az IMF-fel, akkor akár 280-ig is visszaerősödhet a forint a közgazdász szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.