BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olimpiai bajnok a forint, de most jöhet a gyengülés

A devizaolimpia elmúlt heti nyertese egyértelműen a forint volt, miután a júniusi 307-es euró/forint szint óta 10 százalékot izmosodott fizetőeszközünk a közös valutával szemben. Ez idén a második ilyen produkció, legutóbb januárban sikerült 324-ről 290 alá esnie, írják a Solar Capital elemzői.

Ha a forint erősödésének okait, akkor egyértelműen a megváltozott kormányzati kommunikáció áll a hátterében, nevezetesen az, hogy az IMF-megállapodást jelenleg majdnem biztosra veszi a piac. Ezt még megfejelte a június óta tartó pozitív nemzetközi hangulat, így sikerült megközelíteni a 275-ös szintet, vélik a Solar Capital elemzői.

A jelenlegi euró árfolyam átmenetileg indokolt, ha a kormányzati kommunikációnak van alapja, és ősz elejére összejön a megállapodás – hangsúlyozzák. Úgy látják, amennyiben a tárgyalások elhúzódnak, úgy a piac jócskán előreszaladt.

Ennek technikailag az az oka, hogy nagyon nagy mennyiségű euró melletti fogadást – részben fedezeti pozíciót – likvidálhattak ki egy jellemzően alacsony forgalmú, illikvid piacon, így nagyon rövid idő alatt nagyon nagymértékű árelmozdulás következett be.

A technikai elemzés alapján az mondható el, hogy a másfél hónapig érvényes 284-290-es sávból július végén letört az árfolyam, és egészen a 275-ös támaszig esett. Itt húzódik ugyanis a 2008-ban indult forint gyengülési trend alsó támaszvonala. Ennek letörése legfeljebb pár nap erejéig elképzelhető, hiszen az várható, hogy 270 közelében a jelentős magyar állampapír portfoliót tartó külföldi befektetők ismét elkezdik építeni majd fedezeti célú euró vételi pozícióikat, nem is beszélve a spekulatív longokról – vélik az elemzők.

Jelenlegi elképzelésük szerint a kormány egyik középtávú gazdaságpolitikai célja az alacsony kamatszint (jegybanki alapkamat) kialakítása lehet, ami a forintot később gyengülő pályára állítja majd.

„Ezek alapján, valamint a történelmi tény szerint (a tőkepiacokon mindig van korrekció), olcsónak tűnik az euró 280 alatt mind rövid-, mind középtávon. Jelenleg egy kis korrekció esetén a 284 lehet az első ellenállás, majd pedig a 290, mely július során háromszor akadályozta meg a forintgyengülést”, írják az elemzők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.