BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán, Fellegi és a görögök "csupán" 293-ig erősítették a forintot

A sikeresnek mondható görög kötvénycsere program, illetve a Fellegi Tamás és Orbán Viktor nyilatkozatok hatására 295,50-ről csupán 293-ig tudott erősödni a forint, írja napi devizapiaci elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A görög kötvényswapból kimaradók jogi lépéseket kezdeményeztek, így elképzelhető, hogy nem lesz teljesen sima lefolyása ennek az ügynek. A kereskedők mérsékelt optimizmussal fogadták a kormányfő, és a tárca nélküli miniszter nyilatkozatait, tegnap végre kiderült, hogy egy hét múlva Fellegi úr és Christoph Rosenberggel az IMF magyarországi misszióvezetőjével fog találkozni Washingtonban – emlékeztet Karsai Péter.

Az EU és az IMF nagy valószínűséggel újabb reformokat, megszorításokat fog elvárni a megállapodás fejében, azért, hogy a hamarosan kifutó/csökkenő különadók, illetve az apadó magán nyugdíjpénztári pénzek után is tartósan 3 százalék alatt maradhasson az államháztartási deficit. A januári külkereskedelmi mérleg előzetes eredménye 20 millió euróval magasabb lett, mint a várakozás, de ez nem okozott forinterősödést, a mai euró/forint kereskedés 293-294 között indul.

Nem történt az eurozónában kamatcsökkentés. Mario Draghi a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy nincs napirenden az alapkamat 0,75 százalékosra való csökkentése. Látnak már pozitív jeleket az eurózóna gazdaságában, így az EKB elnökének a nyilatkozatai, illetve a görög adósságcsere programban szereplők magas aránya 1,3250 fölé vitte az euró/dollár árfolyamát, de ma reggel már kissé korrigál a kurzus 1,32 felé.

A dollár / forint árfolyamának tegnap nem sikerült a 220-as szintet érintenie felülről, mára pedig 222-223 között szerepel az árfolyam. Ma érkeznek a februári NFP számok az Egyesült Államokból. A várakozások 210 ezres bővüléssel kalkulálnak, de ha ennél jobb arányban javul a foglalkoztatási helyzet, az a QE3-as program további távolodását, és így a dollár szárnyalását eredményezné.

Az euró/frank árfolyamát hidegen hagyják a közelmúlt eseményei, még mindig 1,2050-1,2060 között szerepel a kurzus. A frank / forint árfolyama ma reggel 243-244 között mozgott, zárja elemzését a Commerzbank szakértője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.