BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási verést kapott az euró

A dollár 4 hónapos csúcsra erősödött az euróval szemben, miután az Egyesült Államok közölte a friss munkanélküliségi adatot: 9,7 százalékról 9,4 százalékéra csökkent a munkanélküliségi ráta.

Az amerikai dollár 4 havi csúcsra emelkedett az euróval szemben – jelenti a Reuters. Felerősödött a volatilitás a bankközi devizapiacon, miután az Egyesült Államokból megérkezett a munkanélküliségi adat, és alulmúlta a várakozásokat.

Az euró 1,2955-er süllyedt a dollárral szemben, majd elérte a négyhavi mélypontot 1,2935-ös kurzuson. Az dollár tegnap átszakította a technikai elemzők által fontos támasznak tekintett 200 napos mozgóátlagot az euróval szemben (1,308 körül) , majd tovább menetelt. A dollár egységéért 204 forintot kell adni, a hazai deviza 0,5 százalékot esett napon belül.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A foglalkoztatottság bővülése az Egyesült Államokban 103 ezres értéket mutatott, míg a Reuters által megkérdezett elemzők 175 ezres adatra számítottak. A Bloomberg mediánvéleménye 150 ezer volt az adatok közzététele előtt. Kedvező ugyanakkor, hogy a munkanélküliségi ráta 9,4 százalékra csökkent, mely másfél éves mélypontnak számít.

Az európai vezető tőzsdeindexek esésnek indultak a munkanélküliségi adat után – írja a Bloomberg. Azóta több index visszakapaszkodott a közlés előtti szintre.

Közben a forint is gyengült, és a hazai CDS-felár (államcsőd ellen köthető biztosítás felára) 7 havi csúcsra emelkedett. Az eurózóna adósságválságának problémája sem került ki a figyelem középpontjából, és a nemzetközi hangulat romlott a hét második felében.

A forint gyengülését fűthette, hogy Magyarország csődkockázata 7 havi csúcson tartózkodik a CMA adatai alapján a Bloomberg tudósítása szerint. A magyar államadósság nemfizetésének kockázata 5 bázisponttal emelkedett 395 bázispontra, mely a legmagasabb szint június óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.