BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pánikra semmi ok, a svájci jegybank ura a helyzetnek

Egyes elemzők szerint a Svájci Nemzeti Bank (SNB) nem tudja majd megvédeni a minimális, 1,20-as euró/frank átváltási árfolyamot, mert az eurózóna adósságválsága miatt a befektetők újra az alpesi deviza felé fordulhatnak. Ugyanakkor a piacon egyelőre nem ez a konszenzusos vélemény: az elemzők mediánvéleménye szerint egy év alatt még kicsit eshet is a frank a minimális átváltási árfolyam közeléből.

Eleshet a minimális, 1,20-as euró/frank küszöbérték, ha az euróövezet adósságválsága tovább mélyül – jósolják a Morgan Stanley közgazdászai. A minimális átváltási árfolyamot a Svájci Nemzeti Bank (SNB) tavaly szeptemberben vezette be, miután egyes az euróövezeti országok dominóként dőltek el, és a menedékdevizának tekintett svájci frank szárnyalása deflációs és recessziós kockázatokat okozott Svájcban. A központi bank lépésével a magyarországi devizahiteleseket is védte – bár nem ez volt a célja –, hiszen a frank felértékelődése azóta nem jelent kockázatot a törlesztőrészlet emelkedésére nézve. A piaci szereplők „támadásainak” ellenére az SNB azóta több alkalommal is sikeresen megvédte az 1,20-as árfolyamszintet.

Az elmúlt hónapokban újra felerősödött a bizonytalanság az euróövezet jövőjével kapcsolatban. Olaszország és Spanyolország bedőlése miatt aggódnak a befektetők, így a piaci szereplők újra biztonságos eszközöket vásároltak. Ugyanakkor némi optimizmusra adnak okot Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének nemrégiben tett nyilatkozatai. A közelmúltban Draghi azt mondta, hogy megvédik az eurót, és a csütörtöki kamatdöntést követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az euró visszafordíthatatlan folyamat. Az elnök nem jelentett be konkrét nem konvencionális intézkedéseket, de jelezte, hogy több eszköz bevetését fontolgatja az EKB, valamint tovább vághatják a 0,75 százalékos, már most is történelmi mélypontra csökkentett irányadó rátát.

Ha az euróövezeti jegybank sikeresen csillapítja az euróövezet adósságválságát (például kötvényvásárlási programmal), és közben nem romlanak érdemben a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatos várakozások, akkor az SNB valószínűleg továbbra is sikeresen fogja megvédeni a küszöbértéket. A félelmek eloszlatása pedig akár gyengítheti is az alpesi devizát. Ellenkező esetben, ha az EKB nem lesz képes meghozni a piaci szereplők által szükségesnek ítélt lépéseket, akkor a svájci jegybank folytathatja kemény küzdelmét a küszöbérték megvédése érdekében.

A Reuters augusztusi elemzői felmérése szerint az euró/frank árfolyam a következő hat hónapban 1,20-as szint közelében mozoghat, és a közgazdászok mediánvéleménye szerint 1,213-ig eshet az alpesi deviza tizenkét hónapos időtávban. Az elemzők igen megosztottak: egyes várakozások szerint már a következő egy hónapban elesik a minimális küszöbérték, és egy éven belül paritás közelébe kerülhet az euró/frank árfolyam. Ugyanakkor van olyan vélemény is a piacon, hogy 1,314-ig esik a frank az előttünk álló tizenkét hónapos időszakban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.