BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pocsék hete volt a forintnak

A forint hétfőn még 290-es szint alatt is tartózkodott az euróval szemben, és rövidebb ideig még a 200 napos mozgóátlag alatt is tartózkodott az euróval szemben. A globális kockázati étvágy mérséklődése, valamint az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos bizonytalanság miatt azonban jelentős gyengülést szenvedett el, és pénteken már 295 közelében is megfordult. A régiós devizák közül a forint vezeti a lejtmenetet ezen a héten.

A feltörekvő devizák a gyengülés irányába mozdultak el a hét második felében, miután az euróövezetből gyenge beszerzési menedzserindexek érkeztek, amelyek a befektetők kilábalással kapcsolatos aggodalmát helyezték előtérbe.

A forintot még az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos kockázatok is negatívan érintették. A két tényező hatására pedig az egyébként is sérülékeny forint lett a régió vesztese. A hazai deviza 1,5 százalékos leértékelődést mutat az euróval szemben péntek délutánra ezen a héten, míg a cseh korona és a lengyel zloty 1 százalék körül leértékelődést mutatnak. A román lej pedig minimálisan erősödött.

A hiteltárgyalások csúszása miatt egyre inkább aggódnak a befektetők, részben ennek hatására a forint továbbra is alulteljesítő maradhat a régiós devizákhoz képest piaci hangulatromlás esetén.

Nincs zöld jelzés

A hónap közepén újfent az érdeklődés középpontjába került IMF-megállapodás, illetve EU-IMF-tárgyalások kapcsán érdemi előrelépésről a mögöttünk hagyott héten sem érkezett beszámoló – vélekednek a CIB közgazdászai.

A hivatalos tárgyalások megkezdésére az EU továbbra sem adott zöld jelzést, ez pedig feltétele az IMF-fel való hivatalos egyeztetés megindulásának is. Az alapforgatókönyv a késlekedés ellenére mind a kormány, mind a piaci szereplők többsége szerint az, hogy lesz hitelmegállapodás – vélekednek a CIB Bank elemzői.

Hozzátették, az EU-IMF ügyekkel kapcsolatos vélekedések, illetve bizonytalanság negatívan hatnak a forinteszközök megítélésére és az elmúlt héten is hozzájárulhattak a piaci mozgásokhoz. Ezt több piaci szereplő kereskedési ajánlása is megerősítette.

Az adósságpálya fenntarthatatlan

A gyors IMF-megállapodás esélye elhalványult, ahogy a piaci feltételek enyhítették a nyomást a döntéshozókon, hogy elfogadják a politikai feltételeket. A támogató globális környezet miatt a megállapodás 2012 második felére halasztódhat, amikor a likviditási igény növeli a nyomást a kormánytaton – vélekedett Gárgyán Eszter. A Citi budapesti elemzője szerint a piaci nyomásnak fokozódnia kell, hogy a kormány kompromisszumkészséget mutasson.

A jelenlegi 1-1,5 százalékos potenciális GDP-növekedési ütem és az adósság 8 százalékos megújítási költsége fenntarthatatlan adósságdinamikát okoz. EZ strukturális reformokat igényel, hogy javuljon a növekedés – vélik a Citi közgazdászai.

A Citi elemzői úgy látják, hogy a piaci nyomás emelkedni fog a magyar kormányon, ha a befektetők fókuszába kerül a fenntarthatatlan adósságdinamika a jelenlegi növekedési és finanszírozási költségek mellett.

Török kártyát játszik Magyarország?

Az Európai Központi Bank likviditásbővítéséből nem tudott profitálni Magyarország. „A pozitív hozadékból egyedül Magyarország nem tudott profitálni, hiszen hazánk az egyetlen a régióban, melynek azóta gyengült a fizetőeszköze, emelkedett a 10 éves hozam, és a CDS spread is növekedett” – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

„Ez nyilván annak köszönhető, hogy a javuló nemzetközi hangulatban újra előkerült a török kártya lehetősége, azaz, hogy Magyarország csak az időt húzza, és valójában nem is akar megegyezni” – vélekednek az Erste szakértői.

Hasonlóan fogalmazott Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza is. „Ahogy az euró/forint árfolyama, úgy a kötvényhozamok, és a CDS-felárunk is emelkedést mutatott tegnap, mivel fokozódik a bizonytalanság az IMF-szerződéssel kapcsolatban. Ha ismét felerősödne a globális kockázatkerülés, akkor ilyen helyzetben biztosra vehető, hogy a régiós devizák közül a forint gyengülne leginkább.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.