BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Raiffeisen: Újra 300 forint fölé kerülhet a euró

A monetáris tanács két hónap után először úgy döntött nem változtat tovább az alapkamaton. Nem ez volt a várakozás, de a meglepetést a piac végül nem vette rossz néven – írják heti elemzésükben a Raiffeisen Bank közgazdászai.

A lépés a kötvények és a forint raliját csak pillanatokig tudta megakasztani. Ilyen szempontból tehát nem mondható rossznak a döntés – vélekednek az elemzők. „Simor András az ülést követő sajtótájékoztatón karakteresen utalt arra, hogy a tanács mélyen megosztott volt. Valószínűleg a külső tagok a kormány tevékenységével kapcsolatos optimizmusuknak adtak hangot, amikor úgy határoztak, nem szigorítják tovább a monetáris kondíciókat” – mutatnak rá.

Amennyiben abban a forgatókönyvben gondolkozunk, hogy gyorsan megszületik a nemzetközi egyezség, nincs igazán erős érv a kamatemelés mellett – teszik hozzá.

Vélhetően prudensebb lett volna ilyen helyzetben még 50 bázisponttal növelni a kamatot, miután az EU/IMF tárgyalásokkal kapcsolatosan még mindig sok a bizonytalanság, és így a piaci turbulenciák bármikor visszatérhetnek. Ezt a nézetet képviselhette Simor és két helyettese – írják a Raiffeisen közgazdászai, hozzátéve, hogy a két vélemény közt őrlődve úgy gondolják, nagyobb valószínűsége van annak, hogy a tanács többségét adó "bizakodó" tagok a megegyezésig hátralévő időben is képviselni fogják ezen nézetüket, és így az alapkamat 7 százalékon maradhat az év hátralévő részében.

Ugyanakkor kiemelik: továbbra is magas a kockázata annak, hogy szükség lesz még egy emelésre, ha a piaci környezet kevésbé lesz kedvező.

A forint esetében az elmúlt heti mozgást már a piacon nem is ritkán előforduló túlhúzásnak tartjuk, szerintünk csak a rali lendülete sodorta 295 alá az euróval szemben. Kétségtelenül voltak kedvező hírek (mint például a hitel-feltételek kapcsán rugalmasságát már sokadszorra, ezúttal hivatalos keretek között is kifejező miniszterelnök), de egyik sem igazán volt olyan, ami érdemben pozitív meglepetést okozott volna – áll az elemzésben.

„Éppen ezért arra számítunk, hogy idővel visszaemelkedik ismét 300 környékére az euró/forint. Most már Orbán Viktor is csak március végére várja azonban a megegyezést, és mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy a kormány és a nemzetközi felek közti tárgyalások hozhatnak bizonytalan környezetet, ami ezt a forint gyengülését erősítheti” – írják a Raiffeisen közgazdászai.

A márciusi euró/forint előrejelzésüket továbbra is 305-ös szinten tartják az elemzők, a júniusit pedig 300-on.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.