BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszul ébredt a forint

A forint ma reggel mind az euróval, mind a svájci frankkal szemben gyengült. Az elemzők arra számítanak, hogy hétfőn kamatot emel a jegybank.

Egy euróért jelenleg 273,16 forintot adnak, ami gyengülés a tegnapi, 272,50 forintos záróárhoz. A mai átlagos árfolyam 272,76 forint volt, a legjobb ár 272,25 forint ma reggel. A hazai deviza az elmúlt egy órában erőteljesen begyengült és bár most enyhe korrekcióba kezdett, a jelek szerint az árfolyam nem erősödik tartósan.

A svájci frank tekintetében hasonló a helyzet, az ár pillanatnyilag 212,82 forint a tegnapi 211,81 forintos záráshoz képest. A svájci frank ma már a 213-os szintet is megugrotta, igaz, egy időre a 212 alatti mezőbe is benézett az árfolyam. A mai átlagos ár 212,03 forint volt.

Általánossá vált az a várakozás a londoni elemzői közösségben, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsa jövő hétfőn esedékes idei első kamatdöntő ülésén ismét végrehajthat egy negyed százalékpontos kamatemelést. A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének felzárkózó piaci elemzői prognózisukban úgy fogalmaztak, hogy "a valószínűségek egyenlege a hétfői újabb kamatemelés felé billen". A GS szakértői szerint a fő tényező nem a célt jelentősen meghaladó éves inflációs ütem, hanem a pénzügyi stabilitás és a pénzügypolitikai hitelességi megfontolások, és mindez újabb kamatszigorítás esélyére vall.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege szerint a kinevezési szabályok módosításának eredményeként esetleg enyhébbé váló magyar jegybanki politika "paradox" következményei között lehet a forint olyan mértékű gyengülése, hogy a devizahitelesekre ebből eredő negatív hatás messze meghaladná azt a könnyebbséget, amelyet a gazdaság számára jelentene például a jelenleginél 0,5-1,00 százalékponttal alacsonyabb jegybanki kamatszint

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.