BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Schäuble: Nem minősítik le Németországot

Viszonylag széles, 286-292 közötti sávban ingadozott az euró/forint árfolyama az elmúlt két napon, annak függvényében, hogy éppen milyen volt az uralkodó hangulat a nagyvilágban, írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Természetesen a Görögországgal kapcsolatos információk alakítják javarészt a befektetői hangulatot. Folytatódik az EFSF-alap ratifikációja, ma Németországon van a sor, 10:30–tól szavaz a Bundestag az alap bővítéséről. Ha elfogadja a német törvényhozás az EFSF keret növelését, akkor ez némileg segíthet az eurón, a közös deviza erősödhet a dollárral szemben, ami a régiós devizákat is lendületbe hozhatja szintén az erősödés irányába, hangsúlyozta Karsai Péter.

„A német pénzügyminiszter szavazás előtti nyilatkozata szerint nem lesz német leminősítés, Schäuble úr azon a véleményen van, hogy hosszútávon marad a legjobb német besorolás a hitelminősítőknél. A forint piacnyitáskor 291-ről erősödött 290 alá, és további mérsékelt erősödés várható a német szavazás kihirdetésekor, ha a törvényhozás bővítést megszavazta” – írja az elemző.

Az EKB-IMF-EU trojka vizsgálódik Athénban, a németek szavaznak az EFSF alap növeléséről: 440 milliárd euróról 780 milliárd euróra bővülne a keret, az olaszok 9 milliárd euró összegben tartanak ma kötvényaukciót - sok helyről érkezhetnek fontos információk, amelyek ide-oda változtathatják a hangulatot, illetve a kockázatvállalási hajlandóságot. Az
Euró/dollár árfolyama egy hetes magasságokba érhet, ha sikerül az 1,3690-es szintet áttörnie felfelé. Pozitív hírek érkeztével nem lehetetlen az ideiglenes további dollárgyengülés. A jövő hét elején újra összeülnek az eurózóna politikusai, egy hét múlva pedig EKB kamatdöntés lesz, így több szempontból is Európa marad a rivaldafényben.

Alig változik az euró/frank árfolyama, az eheti átlagárfolyam alig több mint 1,22, így gyakorlatilag, ahogy az euró/forint árfolyam változik, úgy mozog a frank/forint kurzusa is, ma reggel 237-238 között kereskedtek a frank/forint devizapárral.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.