BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svájci jegybankelnök: Minden eszközzel megvédjük a frankot

Svájcban nőtt a vállalati csődök száma az idei első tíz hónapban, de a nemzeti bank elnöke szerint nem kell recessziótól tartani.

Thomas Jordan egy lapinterjúban elmondta, a svájci gazdaságot megviseli az euróövezeti válság, ezért minden eszközzel tartani kell az 1,20 frankos euró-árfolyamgátat. A vállalati csődök száma 8 százalékkal 3781-ra nőtt az első tíz hónapban a Dun & Bradstreet (D&B) adatai szerint, az újonnan alapított cégek száma az egy évvel korábbi szinten stagnált.

A svájci gazdaság szempontjából "abszolút szükséges", hogy az euró árfolyama ne süllyedjen 1,20 frank alá - mondta a bankelnök a Tagesanzeigerben csütörtökön megjelent nyilatkozatában. Hozzátette: "szükség esetén a bank ezt a szintet kész további lépésekkel megvédeni". A jegybank 2011 szeptemberében 1,20-as szinten árfolyamküszöböt állapított meg az euró/frank-kurzusra.

A svájci gazdaság 0,1 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, a harmadik és a negyedik negyedévben azonban gyenge, de pozitív előjelű növekedésre lehet számítani Jordan szerint. Az év egészében 1 százalék körüli növekedést vár a bank a korábban prognosztizált 1,5 százalék helyett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.