BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rakéta-forint – Zuhan a magyar államadósság ára

A forint átmeneti gyengülés után erősödni tudott az euróval szemben csütörtök délelőtt. A hazai deviza megérkezett a kulcsfontosságú 200 napos mozgóátlaghoz, 297-es szint közelében. A technikai szint áttörése után újabb lendületet vett a forint, és három hetes csúcsra ugrott.

15:30 után

A hozamok is meredeken csökkentek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint a másodlagos piacon. Elsősorban az éven túli állampapírok hozama mérséklődött.

A rövid lejáratú papírok hozama 5-13 bázisponttal csökkentek, a hosszú (egy évnél hosszabb távú) állampapírok hozama 32-46 bázisponttal ereszkedett.

Közben a forint 294-es szintre kapaszkodott az euróval szemben.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

14 óra előtt

A forint tovább szárnyalt a 200 napos mozgóátlag átlépésével, és egészen 294-es szint közelébe ereszkedett az euró/forint jegyzés. A kockázati étvágy emelkedésével a kockázatosabb eszközök felé fordultak a befektetők, így a feltörekvő devizák erősödni tudnak. A forinttal együtt a lengyel zloty is javítani tudott pozícióján. Az euró árfolyama 295 forint délután.

A kockázatvállalási hajlandóságot segítette, hogy Spanyolország sikeresen tudott kötvényeket kibocsátani, miközben a pénzügyminiszter a napokban azt mondta, hogy bezárultak piacok  az ország finanszírozása előtt.

A nemzetközi hangulatot javította, hogy a kínai jegybank 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre, amely meglepte a piaci szereplőket.

11:30 után

A forint áttörte a 200 napos mozgóátlagot a délelőtt folyamán. Az euró/forint jegyzés 296,5 körül ingadozik.

A hazai deviza május 22-én és 29-én is megpróbálta áttörni a 200 napos mozgóátlagot, azonban akkor nem sikerült megküzdenie ezzel a szinttel.

Pozitív lenne az árfolyam további alakulásának szempontjából, ha a forint a mozgóátlag alatt tudná zárni a napot.

A forint árfolyamát nagyrészt a nemzetközi környezet, az euróövezeti adósságproblémák (potenciális görög csőd és a spanyol válság) határozzák meg, azonban az EU/IMF-tárgyalások alakulása is erősen befolyásolhatja a kurzust.

11 óra előtt

Az eurót reggel 298 forint körül jegyezték, majd gyengülésnek indult, miután a vártnál jóval kedvezőtlenebb ipari termelési adatot közölt a Központi Statisztikai Hivatal. Az ipar 3,1 százalékkal esett áprilisban az elemzők által várt 0,6 százalékos emelkedés helyett.

Az euró ára 299,5 forintra szökött fel, majd innen fordult a kurzus. A tőkepiacokon folytatódott a tegnapi kedvező hangulatú kereskedés. Az európai vezető tőzsdeindexek egyaránt 0,5 százalékos pluszban állnak délelőtt.

A forint is profitálni tudott a kedvező hangulatból, és a kulcsfontosságú 200 napos mozgóátlaghoz érkezett meg a hazai deviza az euróval szemben, 297-es szinten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.