BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal a forint

A forint jelentősen erősödött pénteken a vezető devizákkal szemben, miután a piaci szereplők örültek az EU-s csúcs eredményeinek. Az euró tavaly október óta nem látott mértékben erősödik a dollárral szemben.

A forint több mint 1 százalékot erősödött az euróval szemben pénteken. A közös európai devizát 285 forint közelében jegyzik késő este, amelyre az előző nap délután kialakult 290 feletti szintekről kapaszkodott.

A forintot tegnap még nyomasztotta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter költségvetési bejelentése, hiszen jövőre jelentősen felpuhul a költségvetés, ugyanakkor ezt elemzők szerint „fiktív” bevételekkel ellensúlyozza a kormány. A hazai devizát az sem segítette, hogy kétséges volt az EU-s csúcs kimenetele.

A piacok pénteken optimistán fogadták, hogy áttörés következett be a találkozón. Az euró október óta nem erősödött akkorát a dollárral szemben, mint ma, mert az Európai Unió vezetői megállapodtak abban, hogyan stabilizálják az olasz és spanyol kötvénypiacot, valamint lépéseket tettek a bankunió felé – írja a MarketWatch.

A közös európai deviza 1,7 százalékot erősödött a dollárral szemben, 1,266 közelébe a megállapodás előtti 1,24-es szint közeléből.

A vezető európai indexek szárnyaltak, a piaci szereplők a kockázatosabb eszközök felé fordulatnak, és ebből a kedvező hangulatból tudott profitálni a feltörekvő devizának számító forint is.

Vannak kockázatok

A forint árfolyamát a közelgő EU/IMF-tárgyalások felől érkező hírek is befolyásolhatják a következő időszakban amellett, hogy a hazai deviza érzékeny maradhat a külső környezet változására.

Az IMF-tárgyalások elhúzódásának kockázata növekedhetett az elmúlt napokban a tranzakciós adóval kapcsolatos változtatások miatt (MNB és MÁK tranzakciós megadóztatásának terve), valamint a költségvetési felpuhulása miatt (300 milliárd forintos növekedésösztönző program) emelkedett a kockázata a költségvetési hiánycél elérésének. Ezek is növelhetik az IMF-tárgyalásokon esetlegesen szóba kerülő kérdések körét.

Ha az MNB és a Magyar Államkincstár nem hárítja tovább a tranzakciókra kivetett adót, akkor az állam „az egyik zsebéből a másikba rakja a pénzt” – írja elemzésében Suppan Gergely . A TakarékBank vezető közgazdásza szerint ezzel „fiktív bevételekre épít”, így lényegében jelentős költségvetési lazítást hajt végre.

„Ez különösen azután hordoz negatív üzenetet, hogy az uniós pénzügyminiszterek alig egy hete szüntették meg a kohéziós alapok egy részének felfüggesztését” – hangsúlyozta Suppan Gergely.

A javaslat felveti az egyébként tiltott monetáris finanszírozás kérdését is – vélekednek az MKB Bank közgazdászai. Kondrát Zsolt és Hosszú Edmond szerint a pénzügyi tranzakciós adó valószínűleg téma lesz az EU/IMF tárgyalásokon is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.