BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal a forint – Mi történt?

A forint a görög választási eredmények miatt szárnyal elsősorban, ugyanakkor Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelőt tárca nélküli miniszter szavai is segíthettek.

A vasárnap esti előzetes eredmények szerint a mérsékelt pártok szereztek többséget a görög választásokon. Az Új Demokrácia párt a szavazatok 29,7 százalékát szerezte meg, míg a radikális Syriza 27 százalékkal a második helyen végzett. A PASOK 12,3 százalékot szerzett, így a két mérsékelt párt (a győztes 50 extra helyet kap) a 300 fős parlamentbe 162 képviselőt küldhet, vagyis biztosított a többség.

A PASOK ma dönt arról, hogy kívülről támogatja-e a kormányt, vagy részt vesz egy koalícióban. Az eredmény átmeneti megnyugvást hozhat, hiszen így nem a legrosszabb forgatókönyv valósult meg – vélekednek a CIB Bank elemzői. Görögország egyelőre marad az euróövezetben, az azonban nem kizárt, hogy a mentőcsomag feltételeiről a mérsékelt erők is tárgyalásokat kezdeményeznek majd.

A két párt parlamenti többsége pedig távolról sem elsöprő, vagyis az IMF program végrehajtása során erős ellenzéki szembeszéllel kell megküzdenie majd, és minden bizonnyal a társadalmi ellenállás sem gyengül.

Mindezek mellett egyáltalán nem biztos, hogy az EU/IMF-program végrehajtása megoldja az ország problémáit, még akkor sem, ha 100 százalékban sikerülne implementálni az intézkedéseket.

„Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy az akut krízis veszélye elhárult, Görögország azonban továbbra is válsággóc marad” – írják a CIB elemzői.

Kiemelik, hogy ma kora reggelre az euró/forint keresztárfolyam átmenetileg 290,50 közelébe süllyedt, de rövid távon, ameddig nincs érdemi előrelépés az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban, addig nem számítanak 290 alatti euró/forint kurzusra.

Pénteken napközben még 295 forint körül jegyezték az eurót.

Megszólalt Varga Mihály is

Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint sikerült megállapodásra jutni az MNB-törvényről Simor Andrással, a jegybank elnökével, és ezt az újonnan beterjesztett módosító javaslat tartalmazni is fogja.

A Raiffeisen Bank elemzői szerint amennyiben az MNB is támogatja, akkor valószínűtlen, hogy a nemzetközi szervezetek ellenezzék a változtatásokat.

Varga szerint június végén fogadhatják el az új módosítót, így valóban
elhárulhat egy komoly akadálya a tárgyalások megkezdésének – teszik hozzá.

A Raiffeisen elemzői kiemelik: hónapos csúcson kezdi a hetet a forint, amiben legnagyobb szerepet a görög választások hírei játszották, de Varga kijelentése is segített. „Bizonytalanságból túl sok maradt még ahhoz, hogy tudjunk hinni az erősödés folytatódásában” – vélik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.