BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszahúzták a forintot havi mélypontjáról

Szerdán tovább gyengült a forint az euróval szemben. A kurzus 285,7-es szinten is állt, ahonnan fordulni tudott a hazai deviza. A forint az elmúlt napokban fokozatosan esett, amiben szerepet játszhat a külső környezet romlása, a várhatóan tovább csökkenő hazai jegybanki alapkamat, valamint az, hogy a magyar gazdaság teljesítménye továbbra is gyenge lehet.

Délután

Miután nem romlott tovább a külső környezet, a forint visszafordult a 285,5-ös szintről az euróval szemben. A hazai deviza délután 284 közelébe kapaszkodott, innen azonban újra ismét az esés felé vette az irányt. 14 óra után 285 forintot kérnek az euróért.

Az euró/forint devizapárban "október közepe óta emelkedő trend látható, ami egyelőre továbbra is kitart" – írta Árokszállási Zoltán. Az Erste elemzője szerint stabilan 282-283 forint közé kéne csökkennie a kurzusnak ahhoz, hogy ez a rövid távú trend megtörjön.

Délelőtt

A forint egy hónapos mélyponton állt délelőtt az euróval szemben, 285,5-ös kurzus felett. Később kisebb visszaerősödést láthattunk, ám az euró/forint kurzus továbbra is a 285-ös pszichológiai árfolyam közelében van.

A nemzetközi hangulat az elmúlt napokban jelentősen romlott, így a befektetők kockázatvállalási hajlandósága mérséklődött. A piaci szereplők az euróövezet (elsősorban Görögország) adósságválsága miatt keresik a biztonságos menedéknek tekintett eszközöket, de az is aggodalmat kelt, hogy egyelőre nincs megoldás az Egyesült Államokban a „fiscal cliff”-re. Bár meg kell jegyezni, hogy a republikánusok és a demokraták álláspontja kissé közeledett.

A forint piacán aggodalmat kelthet, hogy a jegybanki alapkamat fokozatosan tovább mérséklődhet. A monetáris tanács külső tagjai többször is jelezték az elmúlt napokban, hogy óvatos kamatvágásokra van tér.

Az sem segíti a hazai eszközök megítélését, hogy a magyar gazdaság valószínűleg a harmadik negyedévben sem tudott érdemi lendületet venni. A Világgazdaság Online elemzői konszenzusa szerint 1,3 százalékkal esett a GDP a harmadik negyedévben. Az előzetes adatot a KSH csütörtökön közli.

„A tegnapi októberi inflációs adat (6 százalék) újabb igazolást adhat a monetáris tanácstagok azon véleményének, hogy folytassák a kamatcsökkentési sorozatot. A mai nap kerül nyilvánosságra a legutóbbi kamatdöntő ülés jegyzőkönyve, melyben valószínűleg ott találhatjuk majd a csökkenő inflációt, mint érvet a kamatvágás mellett” – véli Kerékgyártó Imre. A Commerzbank elemzője szerint a fentiek tükrében pedig nagyon érdekes lesz a holnapi hazai harmadik negyedéves GDP adat. „Ha ugyanis ez romló gazdaságról tanúskodna, akkor a kamatcsökkentésre játszók indokoltan gyengítenék a forintot” – tette hozzá.

A forint árfolyamán a jövőben befolyásolhatja a jövőben az a spekuláció, hogy ki lesz Simor András utódja jövő tavasszal az MNB élén. „Megkezdődött a jövő tavasszal esedékes jegybankelnök váltással kapcsolatos spekuláció” – írják a Raiffeisen Bank elemzői. „A piacon már korábban is lehetett érezni, hogy ez az egyik téma, ami Magyarországgal kapcsolatosan leginkább aggasztja a befektetőket” – hangsúlyozzák a közgazdászok. A Népszava azt írta, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lehet az új jegybankelnök.

Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.