BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szenved a forint

A forint gyengült csütörtökön reggel a vezető devizákkal szemben, miközben a nemzetközi környezet kedvezően alakult. A hazai deviza új kéthetes mélypontra esett az euróval szemben.

Az eurót 283,6 forinton is jegyezték csütörtökön reggel, míg hajnalban 282,8 körül állt a kurzus. A forint ezzel több mint hét hete nem látott mélypontra került az euró ellenében. A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő szelektív csődbe minősítette Görögországot, ám ez nem rontotta a piaci hangulatot. A vezető európai tőzsdeindexek pozitív tartományban nyitottak. A kedvező befektetői hangulat azonban nem segített a forintnak, és délelőtt is 283-as szint közelében mozog az euró/forint kurzus.

A forintnak nem segített az a tegnapi esti hír sem, hogy az Európai Bizottság szerint nincs leküzdhetetlen akadálya az IMF-megállapodásnak. "Nincs olyan alapvető ok, ami miatt ne lennénk képesek előrehaladni, és leküzdeni azokat a nézeteltéréseket, amelyek eddig hátráltatták a további haladást" - olvasható abban a válaszban, amelyet a távirati iroda kapott Simon O''Connortól, Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök sajtószóvivőjétől.

Az Európai Bizottság továbbra is építő szellemben kívánja folytatni azt a munkát, amelynek célja, hogy megállapodás jöjjön létre Magyarországgal a gazdasági reform és a fiskális politika olyan kereteiről, amelyek egy elővigyázatossági pénzügyi program alapját képezhetik - közölte szerdán az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény.

A hírnek azért sem lehetett érdemi pozitív hatása, mert az elemzők továbbra is úgy gondolják, hogy a magyar kormány csak nagyobb piaci nyomásra állapodna meg egy hitelkeretről.

Nem befolyásolta az árfolyam alakulását a KSH reggeli közleménye sem . A statisztikai hivatal szerint 657,6 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben októberben, ami 83,3 millió euró javulást jelent a tavalyi 574,3 millió euróhoz képest. „Az év hátralevő részében a cserearányok stabilizálódására lehet számítani, miközben a belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése továbbra is elmaradhat az exportétól, ezért a külkereskedelem többlete javulhat az év végéig” – vélekedett Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. 

„A ma megjelent októberi külkereskedelmi mérleg a gyászos szeptemberi adatok után azonban viszonylag jó képet mutat. A magas többlet miatt a folyó fizetési mérleg is többletes, ez pedig támasztja a forintot. Azonban a folyamatosan csökkenő kamatszint nem segíti a forint árfolyamát, miközben a külső eladósodottság és az államadósság alapján a magyar gazdaság tekinthető a legsérülékenyebbnek a régióban” – vélte Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője. 

Ma az Európai Központi Bank kamatdöntő ülésére figyelhetnek a befektetők. Elemzők szerint 0,75 százalékon tarthatja az irányadó rátát az EKB, de Mario Draghi elnök szavai tartogathatnak meglepetéseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.