BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több mint egyéves csúcson a forint

A forint a reggeli 265 körüli árfolyamáról 262,34-ig erősödött az euróval szemben, amely több mint egyéves csúcsnak felel meg. Utoljára tavaly április végén jegyezték ilyen erős szinten a hazai devizát az euró ellenében.

Az eurót 262,5 forinton jegyzik délután a kedvező nemzetközi befektetői hangulatban. Reggel még 265 forint körül is jegyezték a közös európai devizát.

A forint többször fordult vissza a 263-as szintről, amelynek letörésével tovább tudott most erősödni. Nem szabad azonban elfelejteni azt, hogy a forint útját továbbra is a változékony nemzetközi befektetői hangulat alakíthatja.

Az irányadó Stoxx Europe 600 index több mint 1 százalékot emelkedett, miután az Egyesült Államokból kedvező foglalkoztatottsági adatok érkeztek, és az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntést követő sajtótájékoztatón az elnök azt mondta, hajlandóak elfogadni a portugál államkötvényeket fedezet nélkül, amely csökkentette az aggodalmat a piacokon.

Az Egyesült Államokban 14 000-rel 418 000-re csökkent a heti új munkanélküliek száma, amely kedvezőbb, mint a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok konszenzusa. Elemzők azt várták, hogy 420 000-re csökken az új munkanélküliek száma.

A másik foglalkoztatási adat is kedvezően alakult. A vállalatok 157 000-rel több dolgozót foglalkoztatnak júniusban az Egyesült Államokban – jelentette az ADP. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok arra számítottak, hogy 70 000-rel növekedhet a foglalkoztatottak száma.

Viszonylag pozitív nemzetközi hangulatban érkeztek az amerikai foglalkoztatási adatok és Trichet bejelentése jelentette az áttörést a forintnak – mondta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője a Világgazdaság Online-nak. „Trichet bejelentette, hogy felfüggesztik a portugál államkötvények letéti követelményeit, válaszul a Moody’s leminősítésre” – nyilatkozta az elemző. A bejelentés után meredeken estek a portugál kötvényhozamok – tette hozzá.

A Moody’s kedd este minősítette le egyszerre négy fokozattal a befektetésre nem ajánlott kategóriába Portugáliát, amely jelentős hangulatromlást okozott a devizapiacokon, és a svájci frank meredeken erősödött. A forint azonban viszonylag jól vészelte át a portugál híreket.

Valamivel több mint egy forintot kellene erősödni, és 2008 december óta nem látott, két és fél éves csúcsra kerülhetne a forint – mondta Suppan Gergely.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.