BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább hasít a forint

A forint látványosan erősödött a vezető devizákkal szemben az elmúlt napokban. A hazai deviza erősödését nagyrészt a külpiaci étvágy javulása segítette, miközben itthonról is inkább megnyugtató hírek érkeztek.

Az eurót 292,5 forint körül jegyzik csütörtökön délelőtt, amire a reggeli 293 feletti árfolyamról erősödött a hazai deviza. Szerdán reggel még 296 forint felett állt az euró/forint kurzus.

"A német ipari termelés és a kínai külkereskedelmi adatok keltette pozitív hullám a fejlődő piaci eszközök iránti emelkedett keresletben csapódott le, melyből egy napon belül 1 százalékot meghaladó mértékben tudott a forint profitálni. Mivel Csehország mellett Magyarország a leginkább kitett a német gazdaság teljesítményének, a gödörből való kimászás reménye tettre ösztönözte az általános jó hangulatban a fejlődő piacok felé áramló tőkét" – írta Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza a hatalmasat forinterősödés részben annak köszönhető, hogy a devizakötvények hozamai az elmúlt hetekben mélyen a forintkötvény hozamok alá zuhantak, így újra nőtt a forintkockázati prémium, ami a forintbefektetéseknek kedvez.

Az MKB Bank közgazdásza ugyanakkor a forint kedvező teljesítménye mellett arra figyelmeztetnek, hogy a forint gyengülő trendje a 288-290-es sáv áttöréséig fennmarad.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Heti Válasznak adott interjújában kijelentette, "a jegybank fokozatosan jut el ahhoz a semleges kamatlábhoz, ami a piaci szereplők és szakmai mutatók szerint a magyar gazdaság számára is kívánatos és helyes".

Az MNB tavaly augusztus óta minden hónapban 25 bázisponttal csökkentette a kamatot, jelenleg 4,75 százalékon áll a ráta.

Az elmúlt napokban több kormányzati tisztségviselő is megerősítette, hogy a devizahitelesek megmentésére nem terveznek újabb eszközöket bevetni, és Matolcsy is úgy fogalmazott, hogy a devizatartalék terhére nem cserélik le a devizahiteleket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.