BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább hasít a forint – Kitört a sávból

A forint jelentős erősödéssel kezdett hétfőn délelőtt. A forint ezzel kitört a 285-280-as kereskedési sávjából az euróval szemben

A közös európai devizát 278,5 forinton is jegyezték hétfőn délelőtt, míg pénteken a kulcsfontosságú 280-as árfolyam közelében állt a jegyzés. A forint erősödését továbbra is támogatják a kedvező belföldi hírek, miközben a nemzetközi befektetői hangulat is mérsékelten kedvező hétfőn délelőtt.

Emlékezetes, a forint a múlt héten megérkezett az 50 napos mozgóátlaghoz, amit sikeresen tört át. Pénteken a 285-280-as kereskedési sáv aljára került, és egy rövid időre 280-as szint alatt is állt a jegyzés. A hazai deviza ezzel másfél havi csúcsra került az euróval szemben.

A forinteszközök megítélése egyértelműen javult az elmúlt időszakban. A 10 éves államkötvények referenciahozama 6,8 százalékra került, és ilyen alacsony hozamszintre utoljára 2 éve volt példa. A magyar államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felér (CDS-felár) pedig 300 bázispont alá került, utoljára 14 hónapja volt ilyen alacsony a csődkockázati mutatónk.

"A piac továbbra is egy IMF/EU-megállapodást áraz, és amíg egyértelmű ellentétes nyilatkozat nem lát napvilágot, addig maradhatnak a forinteszközök az erős szinteken, de egy 275-ös árfolyam azért még messze van" – véli Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.