BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább száguldott a forint

A forint tovább folytatta erősödését hétfőn reggel, és új 11 havi csúcsra kapaszkodott az euróval szemben. Délután a hazai deviza tovább javult, és 275-ös szint közelébe került.

Az délelőtt 276 forint körül is jegyezték, míg hajnalban 278-as szint felett volt a közös európai deviza ára. A forint erősödését táplálta az elmúlt napokban, hogy elemzők szerint az Európai Központi Bank hamarosan beavatkozhat a spanyol és olasz kötvénypiacon. A hazai deviza szárnyalásában az is szerepet játszott, hogy a befektetők nem kérdőjelezik meg a magyar kormány szándékát az EU/IMF-hitelmegállapodás kapcsán.

A forint mérsékelten tovább erősödött hétfőn kora délután, és megközelítette a 275-ös árfolyamot az euróval szemben. Az európai vezető tőzsdeindexek 0,6 százalék körüli pluszban állnak.

A nemzetközi befektetői hangulatot az is segítette, hogy pénteken az Egyesült Államokból kedvező foglalkoztatási adatok érkeztek. Pozitívan fogadták a piacok, hogy az Egyesült Államokban a vártnál több munkahely keletkezett júliusban. A mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottak száma 163 ezerrel emelkedett, míg a MarketWatch által megkérdezett közgazdászok 100 ezres bővülést vártak.

A közös európai devizát utoljára tavaly szeptember 8-án jegyezték 276 forint körül. A CIB Bank közgazdászai ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az IMF-tárgyalások sikeres zárásáig, illetve jelentősebb előrehaladásig a hazai kockázati felárak érzékenysége a nemzetközi piaci hangulat ingadozására jelentős maradhat.

A Raiffeisen Bank elemzői pedig megjegyzik, hogy csendes hét elé nézünk. „Fontosabb makroadatok nemzetközi szinten sem nagyon várhatók. A magas kamatfelár a forintnak dolgozik ilyen időkben, ami erős szinteken tarthatja a magyar valutát az előttünk lévő napokban is” – vélekednek.

Az euró jegyzése 11 hónapon keresztül, tavaly szeptember eleje óta tartózkodott 275 forint felett. Az euró/forint árfolyamjegyzés története 250 közvetlen közelében 1999 elején kezdődött, írja az MTI. Az Európai Központi Bank az euró bevezetése napján 251,48 forintban állapította meg az euró hivatalos referencia árfolyamát. Magyarország 2004 május elsejei uniós csatlakozását követő első kereskedési napon az EKB hivatalos euró árfolyama 251,55 forint volt.

Tovább csökken a magyar csőd esélye

Az általánosan javuló nemzetközi befektetői kockázatvállalási hajlandóságnak köszönhetően újabb idei mélypontra esett a hétfői londoni kereskedésben a magyar államadósság-törlesztés leállásának kockázatára köthető biztosítási ügyletekből képzett származékos befektetési eszköz, a CDS (Credit Default Swap) árazása.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a CMA jegyzésében az 5 éves magyar kötvény CDS árazása 435 bázispontra esett a péntek délutáni 457 bázispontról - ami akkor idei csúcsnak számított. Az év első kereskedési hetében a jegyzés még 750 bázispont feletti rekordokon járt.

Egy évvel ezelőtt, 2011 augusztusának elején még 320-340 bázispont környékén járt az 5 éves magyar adósság CDS árazása. Akkor az eurót 267-275 forinton jegyezték. Augusztus végén, szeptember elején pedig, amikor utoljára járt az euró jegyzése 275 forint környékén, az 5 éves magyar adósság CDS árazása a jelenlegivel közel megegyező, 430-440 bázispont környékén alakult. A CDS árazását a piacok az országkockázat egyik legmegbízhatóbb számszerűsített indikátorának tekintik.

A svájci frankot 230,20 forinton jegyezték hétfő délután háromkor a hajnali 231,20 forintos jegyzések után. Péntek délután a svájci frank árfolyama 231,50 forint volt. A dollár 223,10 forinton állt hétfő délután a hajnali 224,00 közeli és a péntek délutáni 225,60 forintos jegyzés után. A japán jen árfolyama 2,8510 forint a hétfő hajnali 2,8580 forint és a péntek délutáni 2,8682 forint után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.