BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Úgy rángatják a forintot, ahogy a hangulat változik

A forint nagyrészt visszaszerezte tegnap elkönyvelt esését az euróval szemben, miután javult a nemzetközi környezet.

A hétfői jelentős esés után felfelé kapaszkodnak az európai vezető tőzsdeindexek. Az irányadó Stoxx Europe 600 index 0,8 százalékkal került feljebb, míg a német DAX index már több mint 1,5 százalékos emelkedést mutat.

A kedvező hangulatban a forint is erősödni tudott: 273 körüli reggeli árfolyamról egészen 270-ig menetelt a hazai deviza az euróval szemben. Délután 270,5 forinton jegyzik az eurót, amely közel egy százalékos erősödésnek felel meg napon belül.

A forint tegnap jelentős gyengülést szenvedett el a vezető devizákkal szemben, amely mutatja a fizetőeszköz sérülékenységét, továbbá technikailag is indokolt volt a gyengülés, miután a 200 napos mozgóátlag fölé (271 körül) került az árfolyam.

A kétnapos grafikonon látható, miután hétfőn a banki stressztesztek közlése után jelentősen csökkent a globális kockázati étvágy, a forint elszakadt a régiós devizáktól, majd a keddi kedvezőbb hangulatban visszakapaszkodott.

A hazai deviza tehát továbbra is ki van téve a sokkoknak, mint ahogy az a feltörekvő piaci eszközökre általában jellemző. A forint árfolyamát továbbra is a nemzetközi események befolyásolhatják, kiváltképp az euróövezet adósságválsága.

A svájci frankkal szemben kedden 236,5-ös árfolyamról 232 közelébe ereszkedett a forint, majd délután 232,5 forinton jegyezték az alpesi devizát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.