BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szétverték a forintot – Határ a csillagos ég?

Pénteken tovább gyengült a forint a vezető devizákkal szemben. A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat mellett a magyar beruházási adatnak sem örülhettek a befektetők.

Az eurót pénteken délelőtt 296 forint közelében jegyzik, amire a reggeli 294-es szintről esett a hazai deviza.

Az európai vezető tőzsdeindexek 1 százalékos esést mutatnak, vagyis a nemzetközi befektetői hangulat kedvezőtlen, ami nem támogatja a kockázatosabb eszközök megítélését.

A magyar beruházási adatnak sem örülhettek a befektetők. A beruházások közel 9 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakához képest 2013 első negyedévében.

Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank devizakereskedője lapunknak azt mondta: "az euró/forint árfolyam az elmúlt hónapokban néhány napnál hosszabb időre nem süllyedt 290 alá. A hazai deviza ellen hat, hogy a folyamatos kamatvágásokkal csökken a carry trade-ek hozamelőnye, kissé romlik a nemzetközi hangulat, és a likviditás szűkülése várható".

"Bár nyáron általában erős szokott lenni a forint, 2013 lehet, hogy kivétel lesz, részben globális piaci események, részben magyarországi fejlemények miatt. Az utóbbi időben mind a fejlett, mind a feltörekvő piacokon emelkedtek a hozamok, ami nyomás alá helyezheti a forintot. Emellett a hazai gazdaságpolitikai irányvonalból is a forint lassú, de fokozatos gyengülése következik" – mondta a Világgazdaság körkérdésében Misik Sándor, a Solar Capital portfoliókezelője.

"Nagyot fordult három nap alatt a világ. Kedden még az erősödés miatt kapkodtuk a fejünket, akkor több havi csúcsán járt a forint, ma reggel meg már azt találgatjuk, hogy vajon a 296,50 környéki támasz megfogja-e a gyengülést, vagy a határ a csillagos ég. A jelenség nem országsepicifkus, az egész emerging piacon egy eladási hullám söpör végig. A dél-afrikai rand többéves csúcsán van, a zloty sem remekel, és a kötvényeket is adják. Tegnap a forint a 290-es szintet a kötvényaukció után vitte át, de az egy kulcsos szja, és a megszűnő EDP-eljárás miatt bővülő mozgástér említése sem hatott támogatólag" – írta friss piaci helyzetértékelésében Bámli Károly, a Commerzbank elemzője.

Hozzátette: a kockázatosabb eszközök a Fed közeljövőben várható likviditáscsökkentő lépései miatt szenvednek, sokan már most zárják a pozíciókat, illetve profitot realizálnak. Ha elesik a támasz akár 298 fölötti szintek sem elképzelhetetlenek

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.