BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elbántak a forinttal: Új héthónapos mélypontra esett

Reggel 295 forintról 294,5 közelébe erősödött a forint a kedvező külpiaci hangulatban, majd a vártnál rosszabb kiskereskedelmi adatra 296,5-re ugrott a jegyzés. Az eurót délután 298,5 forint felett is jegyezték, ami új héthónapos mélypontot jelentett. A régióban csak a forint mutat nagyobb leértékelődést, vagyis elsősorban hazai okok játszanak kulcsszerepet az esésben.

A forint meredeken gyengült délelőtt, miután kiábrándító kiskereskedelmi adat érkezett. A kiskereskedelem 4,1 százalékkal zuhant novemberben, ami megerősíti azt, hogy Magyarország recesszióban maradhatott a tavalyi év utolsó három hónapjában.

Az euró/forint kurzus 296,5-ös szinten jár délelőtt, amelyre a reggeli 295 forintos árfolyamról esett a hazai deviza.

„A reggel megjelent, elég gyenge kiskereskedelmi adatok arra utalnak, hogy jövő héten kedden a monetáris tanács külsős tagjainak meg sem fog fordulni a fejében, hogy megállítsák a kamatcsökkentést, ez pedig tovább erodálja a forint kamatelőnyét” – vélekedett Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője.

Elemzők: Januárban tovább vághatja a kamatot az MNB

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza pedig azt írta, hogy a továbbra is igen gyenge belső kereslet dezinflációs hatásai miatt a kamatcsökkentési ciklus folytatására számít.

A délelőtti órákban tovább esett a forint: az eurót 297,4-es szinten jegyzik. Délután 297 forintos szintre korrigált a hazai deviza.

A Reuters felmérésben résztvevő 21 elemző közül 18 azzal számolt, hogy jövő kedden 25 bázisponttal 5,50 százalékra csökken az alapkamat. Három elemző szinten tartásra számít.

Ez lesz valószínűleg a monetáris tanács utolsó ülése azelőtt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megnevezi Simor András jegybanki elnök utódját.

Londoni elemzők: Orbán Viktor kellemes meglepetést is okozhat  

„Egyelőre komolyabb, új információ nem látott napvilágot a kormány jegybankbeli terveivel kapcsolatban, viszont a következő hetekben a téma továbbra is forró lehet, hiszen a kormánynak lassan meg kell neveznie Simor András utódját. Hacsak nem derül ki egyértelműen, hogy a kormány nem tervez semmi komolyat a jegybankban, akkor a következő hetekben a forintgyengülés folytatódhat” – vetítette előre Árokszállási.

Pénteken délután 298,5 forint felett is jegyezték az eurót, ami gyengébb szint, mint a január közepén kialakult héthónapos mélypont; vagyis a forint új hét havi mélypontra esett az euróval szemben. Utoljára tavaly június elején mértek ennél gyengébb forintárfolyamot. Később kissé korrigált a hazai deviza, de továbbra is 298 közelében áll a kurzus.

„Az új jegybankelnök személyével kapcsolatos találgatások újból előtérbe helyezték az MNB devizatartalék szintje körüli vitát. A probléma összetettségét mutatja, hogy miközben nincs egységesen megfogalmazott nemzetközi irányelv a devizatartalék szintjére vonatkozóan, a hazai pénz- és tőkepiacok máris hevesen reagáltak a tartalékszint lehetséges csökkentésének hírére. Ez az árfolyamkockázat a következő hetekben is jellemző lehet a hazai piacon” – vélte Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Szerinte a devizatartalék növelése vagy csökkentése komoly következményekkel jár az ország befektetői megítélése szempontjából. „A befektetői bizalom csökkenése pedig ugyanolyan hatást idéz elő a pénz- és tőkepiacokon, mint a költségvetési problémáknak” – tette hozzá.

Az eurót délután 298,5 forint felett is jegyezték, ami új héthónapos mélypontot jelentett. A régióban csak a forint mutat nagyobb leértékelődést, vagyis elsősorban hazai okok játszanak kulcsszerepet az esésben.Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.