BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erre az évre már élénkülést vár az OTP Lakáslízing

Élénkülést hozhatnak az idén a lakáslízing piacán az új lakást vásárlók, az euróban jövedelemmel rendelkezők, valamint a mikro- és kisvállalatok, így tavasztól fenntartható növekedési pályára állhat a piac – közölte az OTP Lakáslízing Zrt. Az MTI által idézett közlemény szerint a lakáslízing konstrukció legfőképp új lakás vásárlásakor számít kedvezőnek. Az induló törlesztőrészlet hasonlóan alacsony lehet a támogatott forint hiteléhez, de ez az előny öt év után sem szűnik meg.

A lakáslízingnél mindez az áfa-szabályoknak köszönhető: aki új lakást vásárol, annak a 27 százalékos forgalmi adó nem kerül be egy összegben a vételárba, hanem a futamidő alatt „csepegtetve” kell megfizetni, kamatmentesen. Így a normál hitelekhez képest az is hozzávetőlegesen 20 százalékkal alacsonyabb kezdeti törlesztő részletet érhet el a lakáslízinggel, aki egyébként nem jogosult állami támogatású hitelre.

A lakáshitellel ellentétben a lakáslízing elérhető euróban is. Ez azoknak kedvezhet, akik euróban kapják a fizetésüket. Miután több százezren dolgoznak ma már az ország határain kívül, nekik most – amikor alacsonyak a lakásárak – használt és új lakásnál egyaránt érdemes megfontolniuk az eurós lízing-finanszírozású lakásvásárlást – vélekednek a társaság szakértői. A cég várakozásai szerint a közeljövőben nagy számban nyithatnak a lakáslízing irányába a külföldön dolgozók. A magyar mikro- és kisvállalkozásoknál pedig az hozhat bővülést, hogy sok kis cég számára a lízing alapú finanszírozás lehet az egyik reális mód a forrásbevonásra, ebben a formában kedvezőbb feltételekkel juthatnak pénzhez.

A növekedés pesze rá is fér a piacra, hiszen a rendelkezésre álló statisztikák szerint tavaly sem sikerült áttörést elérni ezen a területen. Bár a Magyar Lízingszövetség adatai szerint az ingatlan területen jelentős, 150 százalékos növekedés történt 2012-ben, ez elsősorban néhány nagyobb egyedi vállalati tranzakciónak volt köszönhető. Ennek eredőjeként a vállalati ingatlanok területén 260 százalékos bővülést sikerült elérni, ám a lakásfinanszírozás 56 százalékkal visszaesett még az alacsony 2011-es bázishoz képest is.

A lakáslízing, mint finanszírozási forma 2005 óta létezik Magyarországon, a jelenlegi állomány 50 milliárd forintot tesz ki. Az OTP Lakáslízing Zrt. a piac felét mondhatja magáénak. A lízingpiachoz hasonlóan a lakáscélú hitelek területén sem sikerült eddig látható növekedést elérni, a szereplők a támogatott hitelek kiterjesztésében, és a halasztott kereslet megjelenésében bízhatnak leginkább.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.