BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erste: idén is jól mehet az alapoknak

Az elmúlt évben nagyon jó teljesítményt nyújtott az Erste Alapkezelő, és várhatóan 2013 is kedvezően alakul a befektetési alapok szempontjából - közölte egy mai háttérbeszélgetésen Mesterházy György, a társaság vezérigazgatója.

Mesterházy György szerint az optimizmus egyrészt azért lehet indokolt, mert a betéti kamatok várhatóan tovább csökkennek a jegybanki kamatvágások és a visszafogott banki likviditás-szükséglet miatt, ami vonzó alternatívává teszi az alapokat a betétekkel szemben. A másik, az alapok szempontjából kedvező tényező, hogy azok az elmúlt időszakban igen jó hozamokat produkáltak, ami megnöveli a befektetők vásárlási kedvét.

Az Erste Alapkezelő szempontjából - közölte Mesterházy György - nem indult jól a tavalyi év, hiszen a kedvezményes végtörlesztés nyomán - a piac egészéhez hasonlóan - jelentős tőkekivonás történt, így a kezelt vagyon 440 milliárd forintról 400 milliárdra olvadt. Az év további részében viszont sikerült ezt a mínuszt eltüntetni, sőt, az év végére a vagyon már megközelítette a 470 milliárd forintot. Az Erste tapasztalatai szerint tavaly leginkább a rövid kötvényalapokat keresték az ügyfelek, de a privát banki hálózatban az abszolút hozamú konstrukciók is keresettek voltak.

Ami pedig az idei befektetési kilátásokat illeti: Mesterházy György szerint a világgazdaság növekedési kilátásai viszonylag jók, ennek megfelelően várhatóan a részvénypiacok is jól teljesítenek majd. A fejlett piaci államkötvényeknek ugyanakkor befektetési szempontból nem kedvez a jelenlegi környezet, az igen alacsony hozamok miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.