BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feléli tartalékait a hazai lakosság

A hazai lakosság mindössze 56 százaléka rendelkezik valamilyen pénzügyi megtakarítással – derül ki az OTP Bank által elvégzett felmérésből. Hosszú távra alig takarítanak meg a magyarok

Az anyagi helyzetük romlása miatt sokan felélik a tartalékaikat, napjainkban elsősorban a napi megélhetés biztosítása a fontos, semmint a távolabbi jövőről való gondoskodás. Az OTP Öngondoskodás Index reprezentatív kutatásában megkérdezettek között fél év alatt 63-ról 56 százalékra csökkent azok aránya, aki rendelkeznek valamilyen pénzügyi öngondoskodási formával - derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

„Nagyon nehéz a lakosságot a hosszú távú megtakarításokra ösztönözni, áttörésre csak akkor kerülhet sor, ha a makrogazdasági háttér kedvezőbb lesz, és az állam is mindent megtesz az öngondoskodás támogatásáért” – véli Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. A jövővel kapcsolatos bizonytalanság miatt egyre kevesebben tervezik, hogy a közeljövőben megtakarítást indítanak.

A tartalékok csökkenése szinte valamennyi megtakarítási formát érintette. Csupán az egészségpénztárnál és a Start számlánál nem tapasztalható szignifikáns változás 2012 első fél évében végzett kutatás alapján. Szembetűnő a csökkenés viszont a legnépszerűbb megtakarítási konstrukciónál, a lekötött betétnél, ahol tavaly nyár óta 7 százalékpontos csökkenés látható: 2011 nyarán a megkérdezettek 20, idén tavasszal pedig csupán 13 százaléka rendelkezett lekötött betéttel. Már a tavalyi októberi felmérésben is érzékelhető volt a válság hatása: enyhe mértékben csökkentek a lakosság pénzügyi tartalékai, ezzel párhuzamosan viszont nőtt a megtakarítási szándék és felértékelődtek az öngondoskodás nem pénzügyi területei, a család és az egészségmegőrzés szerepe.

Nem elég népszerű a hosszú táv

A hosszabb távú nyugdíjcélú megtakarítás kapcsán Kovács Antal elmondta; nemcsak nálunk, hanem a világon mindenhol komoly feladat a lakosságot hosszú távú megtakarítások felé orientálni. Közép-Kelet-Európában – ahol még kevésbé van ennek hagyománya - igen nagy kihívás ebben komoly előrelépést, vagy akár jelentős fellendülést elérni.

Az áttöréshez kevés a pénzügyi szolgáltatók ügyfél-edukációs munkája, szükség van arra, hogy az állam is minél több eszközzel támogassa a lakosság öngondoskodását, illetve a pozitív makro környezeti háttér is feltétel.


Az áttöréshez kevés a pénzügyi szolgáltatók ügyfél-edukációs munkája, szükség van arra, hogy az állam is minél több eszközzel támogassa a lakosság öngondoskodását, illetve a pozitív makro környezeti háttér is feltétel.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.