BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordulat a CIG Pannónia Életbiztosítónál

Meglett az első nyereséges negyedév a CIG Pannónia Életbiztosítónál. Az igazgatási költségeket sikerült lefaragni, és a vagyonbiztosító is egyre jobban teljesít. 2014-re éves szinten is nyereséges lehet a társaság

Tegnap tette közzé tavalyi utolsó negyedéves, illetve a 2012-re vonatkozó egész éves eredményeit a CIG Pannónia Életbiztosító. Az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón Csurgó Ottó, a társaság vezérigazgatója elmondta: az igazgatási költségek pedig a megelőző év utolsó negyedévéhez képest 53 százalékkal zsugorodtak. Ennek is köszönhető, hogy az utolsó három hónapban a magyar számviteli szabványok szerint készített beszámoló szerint a mérleg szerinti eredmény 422 millió forintos nyereséget mutatott, ezzel a biztosító egész második negyedéve is nyereségessé vált. Éves szinten nézve azonban még veszteséges a biztosító, a társaság 2,168 milliárd forintnyi mínusszal zárta az évet, ez kevesebb mint fele 2011-es veszteségnek.

Mivel a biztosító működése ciklikus, és az utolsó negyedév jellemzően erősebb, az idei év első negyedévében ismét enyhe veszteséggel kell számolni – mondta Csurgó Ottó. A vezérigazgató azonban úgy kalkulál, hogy a teljes pénzügyi évben már közelíteni fog a társaság a nullszaldóhoz, jövőre pedig éves szinten is nyereséges lesz a biztosító.

Az értékesítés terén a 2012-es év gyengébb lett a 2011-esnél, az életbiztosító 22,522 milliárd forintnyi díjbevételt ért el, ami 20 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Valamivel szépíti azonban a képet, hogy a legfontosabb termékeknél, a rendszeres díjas életbiztosításoknál csak 8 százalékos visszaesés volt. „Az utolsó negyedév viszonylagos gyengeségéhez az is hozzájárult, hogy tavaly októberben-decemberben sok volt a bizonytalanság a nyugdíjcélú céges életbiztosítások adókedvezményét illetően” – magyarázta Kádár Gabriella, a CIG Pannónia értékesítési vezérigazgató-helyettese.

A különböző csatornák értékesítési teljesítménye egyébként egyre kiegyensúlyozottabbá válik a cégnél. Míg két évvel ezelőtt a BrokerNet adta el a CIG Pannónia életbiztosításainak csaknem a négyötödét, tavaly már csak 44 százalékkal részesedett az eladásokból. A saját hálózat ezzel szemben 18 százalékosra növelte a részesedését, a többi közvetítő aránya pedig 31 százalékot tesz ki. A maradék mintegy 7 százaléknyi életbiztosítást Szlovákiában adja el a társaság.

Feljövőben a leányok

Jól teljesített tavaly a CIG Pannónia vagyonbiztosítója, az EMABIT is. A társaság díjbevétele 2012-ben megközelítette a 3 milliárd forintot, Csurgó Ottó elmondása szerint pedig az idei év még jobb lehet. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási piacon 25 ezer autót biztosítanak, a casco-szerződések száma 13 ezer. Az állami megrendelések aránya 11-12 százalék ebből, ami Csurgó Ottó szerint nem magasabb, mint más biztosítóknál. A vagyonbiztosító a tavalyi évet 796 millió forint veszteséggel zárta.

Nyereséges lett viszont a cégcsoport másik társasága, a Pannónia Befektetési Szolgáltató, amelyben az életbiztosítónak 41 százalékos részesedése van. A nemrég alapkezelővé átalakult társaság 115 milliárd forintos vagyont kezel, és tavaly 128 millió forint profitot termelt.

Nyereséges lett viszont a cégcsoport másik társasága, a Pannónia Befektetési Szolgáltató, amelyben az életbiztosítónak 41 százalékos részesedése van. A nemrég alapkezelővé átalakult társaság 115 milliárd forintos vagyont kezel, és tavaly 128 millió forint profitot termelt.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.