BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

24,7 milliárd forinttal csökkent a háztartások hitelállománya

2012 júniusában a szezonálisan nem igazított adatok szerint a háztartások forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó törlesztők voltak. Az említett tranzakciók eredőjeként a háztartások hitelállománya csökkent – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentésében.

Június folyamán a háztartások mind forintbetéteik, mind devizabetéteik állományát növelték. A nem pénzügyi vállalatok forintban és devizában egyaránt nettó hiteltörlesztők voltak. Az előző hónaphoz képest forintbetéteik állománya csökkent, míg devizabetéteik állománya nőtt. Az említett tranzakciók eredőjeként a nem pénzügyi vállalatok betétállománya csökkent.

A háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 24,7 milliárd forinttal mérséklődött. Az említett változás a forinthitelek 2,5 milliárd forintos tranzakciós növekményéből, illetve a devizahitelek 27,2 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből adódott. A betétállomány a tranzakciókból eredően 60,6 milliárd forinttal nőtt, forintbetéteik esetében 45,9 milliárd forint, míg devizabetéteik esetében 14,8 milliárd forint nettó betételhelyezés történt.

A nem pénzügyi vállalatok esetében - csak a tranzakciót figyelembe véve - a forinthitelek állománya 19,6 milliárd forinttal, míg a devizahitelek állománya 65,2 milliárd forinttal csökkent. Az általuk kibocsátott, hitelintézetek tulajdonában lévő kötvények állománya - tranzakciókból eredően – 0,6 milliárd forinttal csökkent. Az említett tranzakciók eredőjeként hitelállományuk 85,4 milliárd forinttal mérséklődött. A nem pénzügyi vállalatok betétállománya – az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve – 33,1 milliárd forinttal csökkent; a forintbetétek esetében 100,4 milliárd forint nettó betétkivonásra, míg a devizabetéteknél 67,3 milliárd forint nettó betételhelyezésre került sor.

A külföldi kötelezettségek állománya júniusban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 25,3 százalékát tette ki. A pénzügyi válság miatti ingadozások következtében a szezonális igazítás eredményei a szokásosnál több bizonytalanságot hordoznak.
maradt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.