BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jelzálogalapú devizahitelek forintosítása lehet mentőöv

Egyeztetések „A jelzálog alapú devizahitelek valamilyen módon történő forintosításával segítheti a kormány a devizahiteleseket" – közölte a nemzetgazdasági miniszter a közrádióban. Varga Mihály elmondta, hogy ez az elképzelés körvonalozódott a civil érdekképviselettel, valamint a Magyar Bankszövetséggel történt egyeztetések során. A tárcavezető elmondta, hogy a kormányváltáskor több mint 730 ezer jelzálog alapú devizahiteles volt Magyarországon, a kormányzat különféle eszközökkel 488 ezer embernek tudott segítséget adni. A kormány nemrég úgy döntött, a jelzálog alapú devizahitelt ki kell vezetni a piacról, mert rossz termék.

Varga szerint arra is megoldást kell találni, hogy az időközben jelentősen megváltozott árfolyamot és „a hektikusan változó kamatszintet megpróbáljuk valamilyen módon fixálni”. Úgy vélte, hogy erre is vannak európai példák, például a kamatszint rögzítése egy plusz-mínusz sávban.

Az első számú kedvezményezettek azok lehetnek, akik lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelt vettek fel, de azok nem, akik szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel. „Ezen hitelek kivezetése máshogyan történhet majd meg” – mondta Varga. Akik befektetési céllal vásároltak lakást, azokon nem tudnak segíteni.

Az egyeztetéseken arról még nem volt szó, hogy a bankok mekkora terhet tudnak elviselni, a tehermegosztás nem került szóba. Mivel a jövő évi büdzsérő szóló törvényt szeptember 30-áig kell benyújtani az Országgyűlésnek, addigra fel kell mérni azt, hogy egy ilyen segítő program mennyibe kerülhet az államnak.

A Nemzetközi Valutaalaptól felvett hitel visszafizetéséről Varga elmondta: 2,2 milliárd eurót kell visszatörleszteni. Erre rendelkezésre áll a fedezet. A miniszter szerint az előtörlesztéssel, a rendelkezésre állási díj és a kamatszolgálat megtakarításával körülbelül 5 milliárd forintot nyer az ország.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.