BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OTP boldogan adna kétszer ennyi lakossági hitelt is

Az önkormányzati portfólióból diszkontot a betétesek és a részvényesek miatt nem adhat az OTP, de fel van készülve a kemény tárgyalásokra. A bank szívesen hitelezne is, ha lenne kereslet.

Az önkormányzati portfólióban 0,3 százalékos a nem teljesítő hitelek aránya, és 27 milliárd forintos hitelállománya van az OTP-nek a kistelepüléseknél, amit hamarosan átvállalhat az állam – mondta Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a társaság sajtótájékoztatóján. Bencsik hangsúlyozta, az önkormányzatok jogi kötelezettséget vállaltak a hitelek törlesztésére, ugyanakkor lehetnek olyan – főleg deviza alapú – portfóliók, amelyekkel foglalkozni kell.  A banknál 286 milliárd forint a teljes önkormányzati hitelportfólió volumene, amiből 110 milliárd körül van a devizahitel. Diszkontot a bank az önkormányzati hitelekre nem adhat. A betétesek, a részvényesek pénzéről van szó, akik joggal kérdezik, hogy a menedzsment miért nem kérte vissza a pénzt, kemény tárgyalások viszont lesznek.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt mondta nemrég, hogy ha 110 százalékosra csökken a bankoknál a hitel/betét arány, be kell indulnia a hitelezésnek. Bencsik szerint ez nincs feltétlenül így. A bankok akkor is boldogan hiteleztek, amikor ez a mutató magasabb volt a jelenleginél, az arány csak kevés szerepet játszik. A hitelezés beindulásáról Bencsik azt mondta: a kínálat mellett a kereslet is meghatározó ebben. Fogyasztási hitelezésben az új hitelek felét, a lakáshiteleknél pedig a harmadát adja az OTP, és szeretnének ennél is többet nyújtani.

Lakossági oldalon boldogan adna az OTP kétszer ennyi hitelt is, ha lenne elég kereslet. A fogyasztás azonban nem nő, a lakáshitel felvétele pedig beruházási kérdés, azon is múlik, mit gondolnak az emberek a jövőjükről, bíznak-e abban, hogy lesz munkájuk. A vállalati hitelezésnél is fontos a belső fogyasztás alakulása, ha nő a kereslet, akkor nőhetnek a cégek is. A másik kérdés, ami visszafogja a hitelezést, hogy hitelezni csak akkor tudnak a bankok, ha azokat várhatóan visszafizetik, nem áll fenn olyan veszély, hogy a polgárjogi szerződéseket felülírják, mint ahogy a végtörlesztés esetében is történt.

A tranzakciós illeték áthárításáról megszületett döntés a banknál – mondta Bencsik -, ennek eredmény látható a hirdetményekben. Bencsik elmondta: a bankadóval együtt 300 milliárd forintot kell fizetnie a bankoknak jövőre, a bankrendszer viszont 33 milliárd forintos veszteséget termelt tavaly. A bankrendszer tőkéjének 12 százalékát teszi ki az illeték.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.