BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bosznia vs. Horvátország: igen-nem az IMF-hitelre

Készenléti hitelről tárgyalt Bosznia az IMF-fel szakértői szinten, Horvátország viszont egyelőre nem kér pénzügyi támogatást.

A bosznia-hercegovinai kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői új, 500 millió dollár összegű kétéves, egy évvel meghosszabbítható hitelről állapodtak meg szakértői szinten. Costas Christou, az IMF tíz napig Boszniában tárgyaló küldöttségvezetője azt mondta, hogy várhatóan szeptemberben tárgyal a kérdésről az IMF igazgatótanácsa. Jóváhagyás esetén Bosznia számára lehető válik, hogy a kormány szerkezeti reformprogramjának finanszírozásához az Európai Bizottsághoz, valamint a Világbankhoz is kölcsönért forduljon. Az IMF 2009 júliusában 1,15 milliárd euró készenléti hitelt bocsátott Bosznia rendelkezésére három évre. Az ország ebből 380 millió eurót lehívott, majd 2010 októberében a keretet befagyasztotta az IMF, mert a kormány nem hajtotta végre a vállalt költségvetési és intézményi reformokat.Az IMF legújabb előrejelzése szerint idén stagnál a bosnyák gazdaság a korábban várt 0,7 százalékos növekedéssel szemben.

Horvátország viszont egyelőre nem tervezi, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz fordul pénzügyi támogatásért. Slavko Linic pénzügyminiszter cáfolta a helyi sajtóban megjelent azon híreszteléseket miszerint a kormány jövőre az IMF segítségét kérheti. A pénzügyminiszter kijelentette: Zágráb csak abban az esetben kezdene tárgyalásokat a washingtoni székhelyű pénzintézettel, ha a nemzetközi hitelminősítők rontanák Horvátország adósi besorolását. A jövő júliusban az Európai Unióhoz csatlakozó Horvátország adósi besorolása mindhárom vezető nemzetközi hitelminősítőnél csak egy fokozattal áll a befektetésre már nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategória fölött, leminősítést valószínűsítő negatív kilátással. A horvát jegybank és a Nemzetközi Valutaalap egyaránt a gazdaság zsugorodására számít az idén, míg a kormány mérsékelt növekedést vár. A horvát hazai össztermék (GDP) az elmúlt három évben csökkent. A gazdaság teljesítménye az idei első három hónapban 1,3 százalékkal csökkent, a tavalyi utolsó negyedévi 0,4 százalékkal hanyatlott éves összevetésben. A munkanélküliség magas, májusban 18 százalék volt. Ugyanebben a hónapban az ipari termelés 3,8 százalékkal csökkent éves szinten, a kiskereskedelmi forgalom pedig 4,4 százalékkal esett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.