BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forró őszre készül a kormány

A Fidesz háromnapos ülésén a főbb vezetők az IMF-tárgyalásokról ejtettek el optimista mondatokat. Az elmúlt évek egyik leginkább eseménydús ősze jöhet.

A menetrend szerint haladnak az egyeztetések az EU és az IMF tárgyalóival, és a kormány a tárgyalások gyors lezárására számít, már az ősszel – mondta Orbán Viktor.

 A miniszterelnök külföldi hírügynökségek előtt beszélt a következő hónapok kilátásairól. Arra a kérdésre, hogy mekkora lehet a hitel nagysága, amelyet Magyarország kér, azt válaszolta: az összegnek nincs nagy jelentősége, miután elővigyázatossági megállapodásról van szó.

Ha csak gazdasági feltételei vannak a megállapodásnak, akkor gyorsan megszülethet az egyezség – ezt már Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője nyilatkozta. Úgy fogalmazott: „szerintem ezt az évet mindenképpen úgy fogjuk zárni, hogy Magyarország megkötötte a megállapodást”. Sőt, azt is hozzátette: „ha megszületik az IMF-megállapodás, akkor a jövő évi költségvetést várhatóan amúgy is módosítani kell”. Varga Mihály, a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter pedig a Budapesti Corvinus Egyetemen volt vendég, ahol azt mondta: nem úszható meg az IMF-hitel, a valutaalap-program, ettől a lehetőségtől pedig nem félni kell, hanem okosan használni, hogy a magyar gazdaság szerkezetét javítsuk. Varga azt is mondta: a tárgyalások megkezdéshez kapcsolódó pozitív piaci hangulat, az országkockázat csökkenése, az erősebb árfolyam mind azt jelzi, hogy a magyar gazdaságpolitika iránti bizalom fontos támpontja az újabb IMF-program lehetősége. A valutaalappal való tárgyalások folytatásának nem lesz szerinte akadálya.
További részletek a mai Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.