BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így zárul a végtörlesztés - Milyen hitelek maradnak?

A bankok ugyan kínálnak még hitelkiváltó kölcsönöket, végtörlesztés helyett viszont már csak a devizahitelek forintalapúra cserélésére alkalmasak. Magas kamataik miatt a devizaadósoknak inkább a kibővített árfolyamrögzítést érdemes választaniuk.

Jelenleg 16 bank harmincféle olyan forintalapú lakossági jelzáloghitelt kínál, amely devizaalapú adósság kiváltásra alkalmas a Bankráció.hu portál adatai szerint. Ezek a konstrukciók azonban már nem használhatók devizaalapú jelzáloghitelek kedvezményes előtörlesztésére. Egyrészt a bankok már csak kivételes esetekben fogadnak be ilyen igényeket, másrészt valószínűtlen, hogy a hónap végén lejáró határidőig elbírálják azokat. Ugyanis általában egy-két hónapig tart a hitelkérelmek feldolgozása, ráadásul ez az időszak az utóbbi hónapokban az igények feltorlódása miatt meghosszabbodott.

Ezért a hitelkiváltó kölcsönök már csak a devizahitelek forintalapúra váltására alkalmasak, piaci alapon. Ez azonban nem éri meg az adósoknak, mert az utóbbi két hónapban nagyon megemelkedtek azok költségei. A Bankráció.hu által üzemeltetett hitelkalkulátor szerint két hónap alatt a tíz legalacsonyabb teljes hiteldíjmutatójú, 6 millió forintos összegű, 20 éves futamidejű végtörlesztési kölcsön átlagos terhe 10,31 százalékról 11,85-ra nőtt. A kamatszint emelkedésének jelentősebb része december közepe előtt, a jegybanki alapkamat és a piaci kamatok emelkedésének idején történt.

Akik kimaradnak a végtörlesztésből, azok az év végéig élhetnek a kibővített árfolyamgát lehetőségével. Nekik a tőketartozást piaci árfolyamon kell majd megfizetniük, a kamattartozást azonban svájcifrank-alapú hitelnél 180, euróalapúnál 250, japánjen-alapúnál 2,5 forintos árfolyamon lehet törleszteniük, mert az a feletti részt a bankok és a kormány fedezi majd. A kormánynak erről január végig kell jogszabálytervezetet benyújtani az Országgyűlésnek a bankszövetséggel kötött megállapodása értelmében.

Az árfolyamrögzítés új rendszere sokkal kedvezőbb, mint a korábbi – mondta a Világgazdaságnak Gergely Péter, a Bankráció.hu hitelszakértője. Az ugyanis hosszabb ideig igényelhető, hosszabb ideig marad hatályban, és az árfolyamveszteség körülbelül a felét a bankok és a kormány állja. Szerinte ennek köszönhetően 20-25 százalékkal csökkenhet egy átlagos hitel törlesztőrészlete. Gergely Péter azt tanácsolja a devizaadósoknak, vegyék igénybe az árfolyamrögzítés új rendszerét, és a megspórolt pénzt tegyék lakástakarékpénztárba. Így ugyanis évi 72 000 forint állami kamattámogatáshoz és kedvező kamatozású hitelhez lehet jutni. Utóbbiból a lakáscélú hitelek előtörleszthetők, ám a szabad felhasználású jelzáloghitelek nem.

Tavaly meglehetősen felemásra sikerült a devizaadósok megsegítése. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint december 31-ig 94 337 devizaalapú lakossági jelzáloghitelt törlesztettek piaci árfolyamon 642 milliárd forint, kedvezményes árfolyamon 468 milliárd forint értékben, ez mintegy 174 milliárd forint veszteséget jelent a hitelintézeteknek. A végtörlesztők száma becsléseink szerint a lehetőség január végi lezárásig 120 ezerre nőhet.

Közben nagyon mérsékelt volt az adósok érdeklődése a devizahitelek törlesztőrészleteinek fix árfolyamon történő átváltása iránt. A lapunk által megkérdezett kilenc jelentős bank mindössze 3760 különböző időpontban regisztrált árfolyam-rögzítési kérelemről számolt be. Ez a csaknem 950 ezer érintettnek kevesebb, mint 4 ezreléke. Mivel a kilenc bank lefedi a magyar bankrendszer csaknem egészét, és erősen lanyhuló érdeklődéről számoltak be, ezért az árfolyamrögzítést kérők száma várhatóan 9000 fő alatt marad és az érintetek egy százalékát sem teszi majd ki.

Végtörlesztési mérleg az Erste Banknál

Az Erste Bank tegnap arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy csaknem 15 ezer ügyfelük végtörlesztette kedvezményes árfolyamon a devizahitelét, ez 116 milliárd forintnyi hitelállományt érintett. A banknál végtörlesztők több mint 70 százaléka nem bankhitelből, hanem egyéb megtakarításokból finanszírozta devizahitele kiváltását, több mint 20 százalékuk vett igénybe Erste-hitelt vagy a banknál lévő forrást a végtörlesztéshez.


Világgazdaság - Giczi József Végtörlesztési mérleg az Erste Banknál Az Erste Bank tegnap arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy csaknem 15 ezer ügyfelük végtörlesztette kedvezményes árfolyamon a devizahitelét, ez 116 milliárd forintnyi hitelállományt érintett. A banknál végtörlesztők több mint 70 százaléka nem bankhitelből, hanem egyéb megtakarításokból finanszírozta devizahitele kiváltását, több mint 20 százalékuk vett igénybe Erste-hitelt vagy a banknál lévő forrást a végtörlesztéshez. Akik kimaradnak a végtörlesztésből, azok az év végéig élhetnek a kibővített árfolyamgát lehetőségével -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.