BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indulnak az országban a kényszerértékesítések

Az utóbbi fél évben 5050 lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre a hitelintézetek – közölte tegnap a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A pénzügyi hatóság több mint 100 ezer legalább 90 napja nem fizetett lakossági jelzáloghitelt tart nyilván.

A legtöbb bedőlt jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlan Pest megyében és az ország északkeleti részében található. Pest megyében az érintett lakóingatlanok száma túllépi a 14 ezret, a fővárosban pedig megközelíti a 13 ezret. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 8000, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében közel 6800, Hajdú-Bihar megyében csaknem 5800 problémás ingatlan van. A legkevesebb, mintegy 1700 ilyen ingatlan pedig Vas megyében található.

Pest megyében 697, Budapesten 597, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 415, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 323, Hajdú-Biharban 294 ingatlant jelöltek ki értékesítésre a hitelintézetek. A legkevésbé érintett Zala, Tolna és Vas, ahol megyénként 150-nél kevesebb kényszerértékesítés lesz.

A lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló, tavaly alkotott törvény szerint a bankoknak minden negyedév 15. napjáig kell kijelölniük, mely ingatlanokat értékesíthetnek a hitel nem fizetése miatt. A jogszabályban kvóták rendszere szabályozza, hogy a 30 millió forintot meg nem haladó értékű ingatlanok közül a hitelezők negyedévenként és megyénként hányat értékesítetnek.

A 90 napja nem fizetett hitelek fedezetéül szolgáló ingatlanoknak tavaly a negyedik negyedévben 2, idén negyedévente 3-3, jövőre 4-4, 2014-ben pedig 5-5 százalékát jelölhetik ki kényszerértékesítésre a hitelintézetek. Az érintettek az erről szóló értesítés után kérhetik, hogy ingatlanukat a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. megvásárolja, és attól visszabérelhessék. A követelésérvényesítés csak 2015 januárjától működik újból korlátozás nélkül.

A Nemzeti Eszközkezelő minden olyan adós ingatlanát megveszi, aki a törvényben előírt feltételeknek megfelel. Így az adós a szándéknyilatkozatának benyújtásától számítva legfeljebb 90 napon belül bérlővé válhat. Ez idő alatt „védettséget élvez”, vagyis a végrehajtási eljárást a hitelező felfüggeszti.

Az idén az ingatlanok megvásárlására a költségvetési törvény szerint hárommilliárd forint áll az eszközkezelő társaság rendelkezésre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.