BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét megjárták a hitelkiváltók

Tízezres nagyságrendben maradhatnak ki az árfolyamrögzítésből azok a devizahitelesek, akik 2009–10 során kiváltották korábbi kölcsönüket egy alacsonyabb részletűre. A svájci frank árfolyam-emelkedése miatt ugyanis a kiváltáskor felvett hitelük összege már átlépte a 20 millió forintot.

Az Országgyűlés döntése szerint a felvételkor 20 millió forint alatti hitellel rendelkező deviza-jelzáloghitelesek igényelhetik az árfolyamrögzítést. A törvénynek három változata is ott volt a képviselők előtt, ezek közül végül a Magyar Bankszövetséggel történt egyeztetés szerinti változatot fogadták el. A másik két verzió 15, illetve 30 millió forintos értékhatárról szólt. A javaslatokat benyújtó Rogán Antal fideszes képviselő indoklása szerint a 30 millió forintos értékhatárba a devizahitelesek 99, a végül elfogadott 20 milliósban pedig 95 százaléka tartozik bele, vagyis nagy többségük jogosult lesz a kedvezményes törlesztési lehetőségre.

Egy réteg viszont – akárcsak a végtörlesztésnél – most is rosszul járt. Voltak olyan devizahitelesek, akik 2009–10 során, amikor a svájci frank árfolyama drámaian emelkedni kezdett, és ezzel párhuzamosan a megnövekedett forrásköltségekre hivatkozva a bankok is emelni kezdték a kamataikat, egy másik szolgáltatónál kedvezőbb kamatozásúra váltották ki a hiteleiket. Főleg az Aegon Hitel és az UCB Ingatlanhitel kínált ilyen kiváltó kölcsönöket – mondja Kiss Gábor, a hitelközvetítéssel foglalkozó Benks Hyper Kft. délkelet-magyarországi régióvezetője. Ami a hitelüket kiváltóknak fáj, hogy hiába vették fel az eredeti kölcsönt ők is 180 forint alatti árfolyamon, amikor kiváltották, a frank árfolyama sokszor már ennél magasabban járt, így a végtörlesztésre nem lettek jogosultak. Most pedig az árfolyamgátból is sokan kimaradnak, mivel hiába volt eredetileg bőven 20 millió forint alatt a hitelük, az a kiváltás során a magasabb frankárfolyam miatt több millió forinttal megnőtt és 20 millió forint fölé ugrott.

Kiss Gábor szerint nagyjából 70-80 ezer devizahiteles válthatta ki ebben az időszakban a hitelét, ezek közül tízezres nagyságrendet érinthet ez az utóbbi kérdés, és Rogán Antalhoz fordult annak érdekében, hogy tegyen valamit ezekért az emberekért. Vannak köztük olyan adósok is szép számmal, akik az eredeti törvényjavaslat szerint, amely a fedezetül felajánlott ingatlanok értékéhez kötötte volna a lehetőséget 30 millió forintos értékhatár mellett, igénybe vehették volna a kedvezményt, így viszont hoppon maradtak.

Jelenleg ők jobb híján kénytelenek beérni azokkal a fizetéskönnyítő megoldásokkal, amelyeket a hitelezők felajánlanak. Az Aegon Hitel a törvényben szabályozott állami garanciavállalás mellett elérhető áthidaló hitelen kívül kínál az adósok számára egy saját fejlesztésű áthidaló hitelt is, ezenkívül tőkehalasztással vagy futamidő-hosszabbítással lehet csökkenteni a részleteket – mondja Helli József, a társaság vezérigazgatója. Az UCB-nél szintén van mód a futamidő meghosszabbítására, emellett a cég honlapja szerint arra is lehetőség nyílik, hogy az ügyfél utólagos elszámolás mellett féléves időtávra rögzítse a törlesztőrészletét.

Drága lehet a szerződésmódosításoknál a közjegyző

A gyűjtőszámlák kamatának részbeni átvállalásával együtt több milliárd forintos terhet jelenthet a bankoknak az árfolyamrögzítéshez szükséges szerződésmódosítások közjegyzői díja is. A tavaly bevezetett első árfolyamgátnál a bankok megegyeztek a közjegyzőkkel egy 15 ezer forintos átalánydíjban, elképzelhető, hogy most is így tesznek.

Egyes szakemberek szerint ki is lehetne kerülni a közjegyzőket, ha az árfolyamrögzítésről szóló törvény úgy rendelkezne, hogy ezek a szerződések közvetlenül is végrehajthatók.

A svájci frank árfolyam-emelkedése miatt ugyanis a kiváltáskor felvett hitelük összege már átlépte a 20 millió forintot.

Herman Bernadett Drága lehet a szerződésmódosításoknál a közjegyző A gyűjtőszámlák kamatának részbeni átvállalásával együtt több milliárd forintos terhet jelenthet a bankoknak az árfolyamrögzítéshez szükséges szerződésmódosítások közjegyzői díja is. A tavaly bevezetett első árfolyamgátnál a bankok megegyeztek a közjegyzőkkel egy 15 ezer forintos átalánydíjban, elképzelhető, hogy most is így tesznek.

Egyes szakemberek szerint ki is lehetne kerülni a közjegyzőket, ha az árfolyamrögzítésről szóló törvény úgy rendelkezne, hogy ezek a szerződések közvetlenül is végrehajthatók.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.