BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Januárban csökkent a bankrendszer likviditása

Januárban csökkent a bankrendszer forint likviditása, elsősorban a hitelintézetekkel szembeni swapállomány emelkedése, valamint a központi kormányzathoz érkező befizetések következtében - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hétfőn közzétett havi statisztikai mérlegében.

A forint likviditás csökkenését mutatja, hogy a bankok kéthetes MNB-kötvény átlagállománya 145 milliárd forinttal 3.683 milliárd forintra csökkent, ezen belül a belföldi szereplőké 265 milliárd forinttal csökkent, míg a külföldieké 121 milliárd forintal nőtt az előző hónaphoz képest. A hitelintézetek egynapos betéteik állománya 38 milliárd forinttal 597 milliárd forintra mérséklődött. 

A forintlikviditás csökkenésének hátterében nagyobb részben a jegybank hitelintézetekkel szembeni swapállományának emelkedése 220 milliárd forinttal 506 milliárd forintra, és a központi kormányzat betéteinek 140 milliárd forinttal 1.439 milliárd forintra növekedése áll. Kisebb részben a forgalomban lévő készpénzállomány 29,5 milliárd forintos emelkedése is szerepet játszott a likviditás csökkenésében. 

A végtörlesztéshez kapcsolódó swapok havi átlagos állománya 262 milliárd forint volt. 

A külföldi követelések átlagállománya 188 milliárd forinttal 11.680 milliárd forintra emelkedett, a változás mögött az MNB magyarázata szerint a decemberi EU-átutalások kiugróan magas mértékének áthúzódó hatása áll. A külföldi követelések hó végi állománya viszont 820 milliárd forint csökkenést mutat, ami mögött a végtörlesztésekhez kapcsolódó euróeladási tenderek alapján a hitelintézeteknek kifizetett devizaállományok húzódnak meg.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege 3 milliárd forinttal 468 milliárd forintra csökkent. Az egyenleg csak kis mértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 6,5 milliárd forint volt, amely továbbra is elenyésző a 461,5 milliárd forintos kötelezettséghez képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.