BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kissé nőtt a hitelállomány

Az év második hónapjában kis mértékben emelkedett a részvénytársasági formában működő bankok hitelállománya – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adataiból. A bankoknál 16165,3 milliárd forintnyi hitel volt a hónap végén, nagyjából 100 milliárddal több, mint januárban. A vállalati hitelek volumene minimálisan csökkent, 5851 milliárd forintra, a háztartásoké viszont mintegy 50 milliárd forinttal 6375 milliárd forintra nőtt. A növekedést a devizahitelek árfolyamváltozása okozta, a forintkölcsönök volumene ugyanis csökkent, árfolyamszűrten pedig a teljes banki hitelállomány is zsugorodott volna.

A betétek állománya viszont nőtt februárban a bankoknál. A hónap végén a 11681 milliárd forintot tett ki a belföldi betétek volumene, ez csaknem 150 milliárddal több a január véginél. Most viszont nem a lakosság takarékoskodott, hanem a vállalatok és az egyéb ügyfelek növelték a megtakarításukat.

A részvénytársasági hitelintézetek mérlegfőösszege így február végén ismét 26 ezer milliárd forint fölött volt, és a saját tőkéjük is nőtt 2569 milliárdra. Az árfolyamszűrt adatok alapján az anyabankok még kevesebb forrással járultak hozzá a leányok működéséhez, mint januárban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.