BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még olcsóbb a lakáshitel

A csökkenő állampapír­hozamok miatt a támogatott lakáshitelek kamatai is folyamatosan süllyednek. A jövő hónaptól egyéves kamatperiódus mellett már alig 7 százalékos maximális kamattal vehető fel a kölcsön

Egyre jobban megéri felvenni a támogatott forinthitelt a bankoknál. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) referenciahozamai szerint ugyanis a bankoknak májusban még tovább kell csökkenteniük a támogatott kölcsönök kamatait. Az ÁKK referenciahozamai a következő hónapban az egyéves kamatperiódusú hitelek esetében 5,09, ötéves kamatperiódusúaknál 5,79 százalékosra mérséklődnek. Különösen az egyéves kamatperiódusnál csökkent nagymértékben, csaknem 30 bázisponttal a referenciakamat.

A süllyedő kamatszint miatt májustól a hitelt folyósító bankok egyéves kamatperiódus esetében már maximálisan csak 9,62, ötévesnél 10,53 százalékos ügyleti kamatot állapíthatnak meg, amiből lejön még a támogatás. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a bankok a maximálisan kivethető kamatot kínálják az ügyfeleiknek, a támogatott forintkölcsön kamata egyéves kamatperiódusnál már alig haladja meg 7, az ötévesnél pedig a 7,6 százalékot – legalábbis a támogatott időszakban, vagyis az első öt évben. Új lakásoknál még jobb a helyzet, hiszen ott a támogatás mértéke nagyobb, azoknak pedig akiknek legalább három gyerekük van, és új lakást szeretnének, lassan már csak a jogszabályban megszabott minimális 6 százalékos ügyleti kamattal kínálhatják a kölcsönt a bankok.

A jelenlegi támogatott lakáshitelekre elérhető a kamatszint így már a használt lakások esetében is a korábban népszerű svájci frank kölcsönökével vetekszik, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az alpesi valutában denominált lakáscélú hitelek átlagos kamata ugyan még valamivel alacsonyabb a támogatott kölcsönökénél, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké viszont már magasabb. További jó hír a lakásra áhítozóknak, hogy egyre erősebbé válik az árverseny is a támogatott hitelek piacán.

Jelenleg nyolc nagyobb bank kínálja az úgynevezett otthonteremtési lakáshitelt, ők az ÁKK-s referenciahozam 130 százaléka fölött maximum 3 százalékponttal növelhetnék meg a kölcsönök kamatát, ezt a lehetőséget viszont egyre kevesebb bank használja ki. A legjobb kondíciók jelenleg a hirdetmények szerint a K$amp;H-nál és az FHB-nál érhetők el, ahol a legjobb minősítésű kliensek számára mindössze 1 százalékpont a kamatfelár. Az ilyen jó minősítésű ügyfelek egyébként már akár használt, akár új lakásra fizetnek be, a támogatott hitelek kamatminimumán, vagyis 6 százalékos kamat mellett juthatnak a kölcsönhöz.

Több hitelintézetnél érhetnek el kamatkedvezményt az ügyfelek akkor, ha aktív ügyféllé válnak, a banknál vezetett számlára utalják a jövedelmüket, csoportos beszedésekre adnak megbízásokat, vagy rendszeresen vásárolnak a számlához tartozó kártyával. Az egyébként maximális kamatfelárat alkalmazó OTP és UniCredit is elengedi a kamat egy részét ilyenkor, sőt a Raiffeisennél több lépcsője is van a kedvezményeknek attól függően, a kliens mennyire aktívan használja a számláját.

Megéri végtörleszteni

Februárban az átlagos lekötött forintbetétek átlagos kamata már csak 5,15 százalékos volt, azóta pedig vélhetően még tovább csökkent. Így a megtakarítással és támogatott lakáshitellel egyaránt rendelkezők elgondolkozhatnak azon, megéri-e még fenntartani a kölcsönüket, hiszen a megtakarításukon elérhető kamat már nehezen tudja felülmúlni a kedvezményes lakáshitelekét.

A lapunknak válaszoló hitelintézetek ugyan nem tapasztaltak fokozottabb végtörlesztést ezeknél az adósoknál, de van olyan bank, ahol az érdeklődő támogatott lakáshiteleseknek felajánlanak egy speciális akciós betétet.

A lapunknak válaszoló hitelintézetek ugyan nem tapasztaltak fokozottabb végtörlesztést ezeknél az adósoknál, de van olyan bank, ahol az érdeklődő támogatott lakáshiteleseknek felajánlanak egy speciális akciós betétet.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.