BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyobb kamattal megéri

Már három bank kínálja az új támogatott forinthitelt lakásvásárlóknak. Aki új lakást szeretne venni, most már a válság előtti kezdeti kamatokkal és törlesztőrészletekkel teheti meg ismét. Igaz, az állami támogatás csak öt esztendőre szól.

Újabb bank kezdte kínálni az új támogatott lakáshitelt. Tegnaptól az OTP és a K&H után az FHB is kínálni kezdte a kölcsönt, mely szélesebb kör számára érhető el, mint a korábbi támogatott hitel. A bankok hirtelen jött érdeklődése a kölcsön iránt akkor ébredt fel, amikor annak kamatplafonját megemelte a kormány.

Az év elején a támogatott kölcsön maximális kamata ugyanis még az állampapírkamatok fölött legfeljebb 3 százalékponttal lehetett, ilyen ráta mellett viszont a bankoknak nem érte meg támogatott lakáshitelt kínálniuk. A Magyar Bankszövetség és a kormány azonban megállapodott abban, hogy a kamatplafont az állampapírkamat 130 százaléka plusz 3 százalékpontban állapítják meg. Ez a múlt hónap közepén meg is történt, és a jelek szerint az új szintet már a hitelintézetek is elfogadhatónak találták.

A kedvezményes lakáshitelt új lakás építéséhez, új és használt lakás vásárlásához és lakás korszerűsítéséhez is fel lehet venni öt éven át tartó, évről évre csökkenő mértékű kamattámogatás mellett. Új lakásnál a kettő vagy kevesebb gyereket nevelő családok kamattámogatása az első évben 60 százalékos, ami az ötödik évre 40 százalékra csökken, a három vagy annál több gyereket nevelőknél 70-ről csökken 50 százalékosra a támogatás mértéke. Használt lakás vásárlásánál vagy felújításánál a gyerekszámot nem nézik, a kamattámogatás mértéke az első évben 50 százalékos, majd fokozatosan 30 százalékosra csökken. Ez azt jelenti, hogy például ötéves kamatperiódus esetén a jelenlegi 7,1 százalékos ötéves állampapírhozammal számolva egy kétgyerekes család új lakás vásárlásánál az első évben maximum 8 százalék körüli, egy háromgyerekes legfeljebb 7,25 százalékos kamattal fizetheti a lakáshitelét, ami alig magasabb a válság előtti devizahitelek kamatainál, árfolyamkockázat persze ebben az esetben nincs.

További korlát még, hogy új lakásnál az ingatlan értéke maximum 30 millió, használtnál pedig 15 millió forint lehet, a felvehető maximális kölcsönösszeg új ingatlannál 10 millió, használtnál pedig 6 millió forint.

Szó volt arról is, hogy ezeket a támogatott hiteleket a késedelmes vagy felmondott lakáskölcsönnel rendelkezők is felvehetnék, ha vállalják, hogy eredeti ingatlanjukat eladják, és kisebb lakásba költöznek.Ezekben az esetekben azonban a támogatott hitel nyújtása csak az Európai Bizottság jóváhagyását követően indulhat el.

Ennek ellenére is az új típusú lakáskölcsön lényegesen több lakásvásárlónak jelenthet megoldást, mint a korábbi, még 2009-ben bevezetett támogatott lakáshitel, hiszen a feltételek itt sokkal egyszerűbbek. A korábbi támogatott hitelnél például az igénylő életkorát is megszabták, a gyerektelenek vagy legfeljebb egy gyereket nevelők csak 35, a kétgyerekesek 45 éves korig igényelhették a kölcsönt, és az új lakások értéke is alacsonyabb volt: Budapesten maximum 25, vidéken 20 millió forintos ingatlanra lehetett csak igényelni.

Emiatt kevesebben feleltek meg a feltételeknek, aki viszont igényelni tudta, annak megérte, hiszen 20 éven át kaphatta a kamattámogatást szemben a mostani hitel ötéves támogatott időszakával.

Beindult az árverseny

Azzal, hogy az FHB is bekapcsolódott az új támogatott hitel értékesítésébe, megjelent a piacon az árverseny is – írja az Én Pénzem internetes portál. A hitelt régebb óta folyósító bankok közül mind az OTP, mind a K&H az Államadósság-kezelő Központ által meghatározott referenciakamatnál 2 százalékponttal magasabb kamat mellett kezdte kínálni a kedvezményes hitelt. Ez azt jelenti, hogy a kezdeti ügyleti kamat 12,96 százalékos lett – ebből jönnek még le a kedvezmények.

Az FHB-nál az ügyleti kamat mértéke a hirdetmény szerint az ügyfél minősítésétől függ, a referenciakamat fölött 0,8–2,3 százalékos lehet. Akik késedelmes devizahitel kiváltására kérik a kölcsönt, vagy hátralékos adósként kisebb lakásba szeretnének költözni 1,7 szá­zalékpont a felár. Ráadá­sul míg az OTP sietett kivezetni a korábbi, 20 éven át kamattámogatást adó, 2009-ben bevezetett kedvezményes hitelt, addig az FHB ezt a régebbi konstrukciót is megtartotta, az újjal párhuzamosan kínálja.

Az FHB-nál az ügyleti kamat mértéke a hirdetmény szerint az ügyfél minősítésétől függ, a referenciakamat fölött 0,8–2,3 százalékos lehet. Akik késedelmes devizahitel kiváltására kérik a kölcsönt, vagy hátralékos adósként kisebb lakásba szeretnének költözni 1,7 szá­zalékpont a felár. Ráadá­sul míg az OTP sietett kivezetni a korábbi, 20 éven át kamattámogatást adó, 2009-ben bevezetett kedvezményes hitelt, addig az FHB ezt a régebbi konstrukciót is megtartotta, az újjal párhuzamosan kínálja.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.