BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem hárít át, inkább fiókokat zár be, és elbocsát az UniCredit

Eltekint a 208 százalékos pótbefizetés áthárításától mind a lakossági, mind a vállalati szektorban az UniCredit Bank - mondta Patai Mihály elnök-vezérigazgató.

Néhány hete hozott a bank egy olyan döntést, hogy áthárítja a mintegy 6,8 milliárd forintos terhet, ami a legnagyobb a hazai bankszektorban. Ez a bank 100 milliárd forintos bevételére nézve is jelentős összeg, és az éves nyereség mintegy harmada. A döntés mögött az áll, hogy sok kritikát kapott az áthárítás miatt a bank az ügyfeleitől.

A PSZÁF-nak nincs érvényes határozata ebben a kérdésben – hangsúlyozta Patai. Az áthárítás is védhető lett volna jogilag. „Nem is érdekel a PSZÁF álláspontja, csak az, hogy az ügyfelek mennyire elégedettek velünk” – mondta az elnök-vezérigazgató. A 6,8 milliárd forintos extraterhet költségcsökkentéssel gazdálkodja ki a bank, mérséklődnek például a kommunikációs kiadások. 15 fiókot is bezár a bank a 120 jelenlegiből, emellett el kell bocsátani embereket is.

Ez a lépés nem lesz elegendő a 6,8 milliárd forint kompenzálására, a bevételeket is növelni kell majd. A pótbefizetés át nem hárítását még a tulajdonosokkal is meg kell beszélnie a magyarországi UniCreditnek, a banktól ugyanis nyereséget és osztalékot vár az anyacég. A lépésre viszont szükség volt az ügyfelek megtartása érdekében. Patai lapunk kérdésére válaszolva elmondta, az illeték át nem hárításával piacszerzés is célja lehet a banknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.