BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem pörgette fel a céges hitelezést Matolcsy ingyenhitele

Júniusban a vállalatok a jegybank adatai szerint 57,5 milliárd forinttal több forinthitelt fizettek vissza, mint amennyit felvettek.

Megjelentek a Magyar Nemzeti Bank júniusi banki mérlegadatai. A friss statisztikákból az is kiderül, a hatodik hónapban a vállalatok a forinthiteleiket illetően nettó törlesztők voltak, devizahitelből viszont nettó értelemben eladósodtak. Devizahitelből 18,7 milliárd forinttal vettek fel többet, mint amennyit törlesztettek, míg a forinthiteleknél a folyósítás volumene 57,5 milliárddal elmaradt a visszafizetésektől. Utóbbi adat azért is érdekes, mert júniusban indult el a Növekedési Hitelprogram, amelynek keretében olcsó forinthitelhez juthattak volna a vállalkozások. Igaz viszont az is, hogy az igénylés és a folyósítás időt vesz igénybe, így ennek hatásai lehetséges, hogy csak a következő hónapokban látszanak majd az adatokban. A vállalati hitelek állománya június végén 6776,5 milliárd forint volt, ez hatéves mélypontot jelent.

A háztartások 2009 vége óta gyakorlatilag folyamatosan nettó törlesztőknek számítanak, különösen a devizahiteleik volumene csökken gyors mértékben. Júniusban is 30 milliárd forintnyival fizettek vissza több devizakölcsönt, mint amennyit felvettek, ezzel és némi forinterősödéssel támogatva a devizahiteleik állománya 3877,7 milliárd forintra csökkent. A forinthiteleknél minimális mértékű nettó eladósodás volt a lakosságnál. A lakossági hitelállomány ötéves mélyponton van már, az összvolumen alig haladja meg a 7 ezer milliárd forintot.

A háztartási hitelek állománya szinte minden szegmensben csökken, egyedül a folyószámlakölcsönöké stabil, 455 milliárd forint körül stabilizálódott. Ez azt jelenti, hogy a lakosság továbbra is nehezen jön ki a jövedelméből, egy átlagos hazai háztartás bankszámlája minden hónap végén 120 ezer forintos mínuszban van. A lakáshitelek volumene is csökken, a forinthitelek folyósítása viszont lassan növekszik. Júniusban 14,2 milliárd forintnyi folyósítottak a bankok, ez 20 százalékkal magasabb a tavalyinál, és arra utalhat, a támogatott forinthitelek iránt mégis csak kezd fokozódni a kereslet.

A betétekből továbbra is veszik ki a pénzt a háztartások, júniusban több mint 50 milliárd forintot vittek el a bankoktól. Ennek oka lehetett az alacsony kamat is, a hónapban a hitelintézetek minden korábbinál kevesebbet, mindössze 3,78 százalékos kamatot fizettek a megtakarításokra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.