BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi mélypontra került az autók finanszírozása

Bár az új autók értékesítése az előző évhez képest több mint ötödével növekedett, a gépjármű-finanszírozás továbbra is gyenge lábakon áll. A Lombard Lízing-csoport megállapítása szerint az első negyedév legszembeszökőbb jelensége a finanszírozási piacon az a tény volt, hogy a flottafinanszírozási piac beérte, sőt, meg is előzte a lakossági autófinanszírozási piacot. Erre a gépjármű-finanszírozási szakma történetében még nem volt példa, hiszen a válságot megelőző években a flottapiac alig érte el a lakossági piac 10 százalékát.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy a flottafinanszírozási piacon a válság gyakorlatilag „elmúlt”, hiszen az új üzletkötések volumene újra elérte a 2007-es és 2008-as években látott szinteket, miközben a lakossági hitelpiac az utóbbi hónapok során tovább csökkent, és ezzel történelmi mélypontra került.

„E tekintetben érdemi elmozdulást a tavalyi évi végtörlesztések sem hoztak, hiszen a devizahiteleikből kimenekült háztartások egyelőre nem fordultak új beruházások, például a gépjárművásárlás felé” – mondta Anderle Ádám, a Lombard igazgatóságának tagja. „A háztartások jövőképe érdemben az elmúlt hónapokban sem változott meg, és továbbra is rendkívül bizonytalan. A korábban felvett, jellemzően devizaalapú hitelek törlesztései sokak számára jelentenek erőn felüli terheket, így ma már azok is kétszer meggondolják a hitelfelvételt, akik egyébként megengedhetnék maguknak” – tette hozzá.

Januártól áfakedvezményt élvez a nyílt végű lízing, ezért az első negyedévben a finanszírozott új autók jelentős részének esetében a szerződéseket már ilyen konstrukció keretében kötötték meg.

Anderle Ádám szerint a közeljövőben alapvető változás nem várható ezen a piacon. „Valószínű, hogy a piac további esése az év második felére megáll, s nem mutat majd negyedévről negyedévre folyamatos csökkenést” – összegezte a kilátásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.