BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hitelképtelenek is sorban állnak Matolcsy hitelére

A kkv-k a már az első sajtótájékoztatók után elkezdtek érdeklődni az olcsó hitelek iránt a bankoknál. Olyan cégek is szeretnének a kölcsönből, akik korábban hitelképtelennek bizonyultak

Másfél hete lehet igényelni a bankoknál a Növekedési Hitelprogram keretében nyújtható hiteleket, amelyek iránt még jóval azelőtt megkezdődött az érdeklődés, hogy június 3-án megnyílt a lehetőség az első igények benyújtására. Az FHB és az OTP Bank arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy ügyfeleik már Matolcsy György jegybankelnök a programmal kapcsolatos első sajtótájékoztatói után megjelentek a fiókokban, hogy a programról tájékozódjanak.

A bankok elmondása szerint az érdeklődés azóta is folyamatos, és az eddigi tapasztalatok szerint – ez összhangban van a prognózisokkal – a hitelkiváltás a legnépszerűbb ok. „Nagyon sok vállalatot érdekel a lehetőség, hogy meglévő hitelét olcsóbbal váltsa ki” – osztják meg tapasztalataikat a Budapest Bank szakértői. A hitelintézetnél mindemellett remélik, új hitelekre is lesz igény, a korábbiaknál lényegesen több ügyfelük érdeklődik ugyanis beruházási tervekkel kapcsolatos részletekről. Ezeken belül a Budapest Bank szerint az eszközpark felújítása lehet az elődleges cél, amit a GE Capital felmérése is alátámaszt, e szerint ugyanis a magyarországi kkv-k jelentős bevételtől estek el az elmúlt években elavult eszközparkjuk miatt.

Az Ersténél és az MKB-nál is többségben vannak egyelőre a hitelkiváltást kérő ügyfelek az új hitelt igénylőkkel szemben, az FHB-nál viszont a legjellemzőbb igényelt kölcsöntípus a forgóeszközhitel. Több bank megjegyezte ugyanakkor, hogy olyan rövid idő telt el a program indulása óta, hogy nem könnyű még a hitelcélok alapján tendenciákra következtetni.

Az UniCredit eddig több tucatnyi új hitelt és hitelkiváltást hagyott már jóvá, amelyeknél már folyamatban van a szerződéskötés. A banknál annyit már biztosan látnak, hogy az új hitelek volumenét a három hónapos rendelkezésre tartási periódus, a garanciaintézmények kezességvállalási feltételeinek véglegesítési ideje, valamint az is befolyásolja majd, hogy beruházási hiteligény esetén a vállalkozások össze tudják-e állítani a tervezett teljes beruházással kapcsolatos üzleti tervet és hiteligénylést a rendelkezésükre álló idő alatt, illetve hogy tudják-e vállalni a beruházás rövid határidejű végrehajtását.

Az olcsó hitel azoknak a vállalkozásoknak is megmozgatta a fantáziáját, amelyek piaci kamatozású kölcsönt igényelve hitelképtelennek bizonyultak. Az OTP-nél számos olyan cég igényelte az olcsó hitelt, amelyiknek valamelyik másik hitelintézet korábban elutasította – az akkor még piaci kamatozású, 10 százalék körüli éves kamatú kölcsönre benyújtott – kérelmét. Az OTP Banknál azonban hangsúlyozzák: a kedvezményes hitel igénybevételéhez is át kell esniük a cégeknek a hitelbírálati folyamaton, és bár az alacsonyabb kamat ugyan növeli a pozitív elbírálás esélyét, a kockázatvizsgálaton ugyanúgy meg kell felelniük a vállalkozásoknak, mintha piaci kamatozású hitelt kértek volna a banktól.

Sokan titkolják az összeget

A bankok csak elenyésző hányada hozta nyilvánosságra eddig, pontosan mekkora összeget kapott a Növekedési Hitelprogramból. A kártyáikat kiterítő hitelintézetek közül a K$amp;H vallotta be a legnagyobb összeget, 95 milliárd forintot, az MKB 82 milliárdot, az UniCredit 46,1 a Volksbank 20 milliárdot kapott az MNB-től. Néhány bank saját vállalásokat is tett. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató például azt közölte az OTP közgyűlésén, hogy a keretet saját forrásból megduplázzák, az Erste pedig a források egy részét a 200 millió forintosnál kisebb forgalmú cégek számára különítette el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.