BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel háromszorosára nőtt az osztrák bankok nyeresége

Az osztrák bankok nyeresége 2012-ben 1,19 milliárd euróról 3,21 milliárd euróra növekedett - közölte az osztrák bankszövetség. Willibald Cernko, a Bank Austria főnöke, egyszersmind az osztrák bankszövetség elnöke szerint a múlt év kivételesen jó év volt. Ugyanis az elmúlt kilenc évben az osztrák bankok átlagos éves nyeresége 1,2 milliárd euró volt.

Tekintettel az Európai Unió új terveire, amelyek a csődbe jutott bankok felszámolására vonatkozik, Cernko most változtatásokat kér az osztrák kormánytól a bankadót illetően. Az adót a pénzügyi és a gazdasági válság nyomán vezették be Ausztriában, az államnak évente 625 millió eurót hoz. Cernko szerint az adó egyes részeit az új bankfelszámolási alapba kell átvinni. Az Európai Unió ugyanis azt kivánja valamennyi tagállamától, hogy 2018-tól kezdődően hozzanak létre ilyen alapokat. Az ilyen alapokból származó eszközökkel kell a jövőben finanszirozni a csődbe jutott pénzintézetek felszámolásárt. Cernko szerint egy ilyen alaphoz Ausztriában "néhány milliárd euróra" van szükség.

A bankszövetség elnöke azt szeretné, ha Ausztriában 2018-nál jóval korábban elkezdenék egy ilyen alap létrehozását. Így lehetne biztosítani, hogy az osztrák adófizetőket megkíméljék a további bankcsődöktől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.