BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Láthatáron belül a digitális átállás - Nagy roham lesz a dekóderekért

Július 31-ig 54 ezer rászoruló háztartáson kell az államnak segíteni ahhoz, hogy a digitális átállás zökkenőmentes legyen. Kaszálhatnak a műszaki boltok

Lassan a célegyenesbe fordul a digitális átállás első üteme, hiszen július 31-én a Budapest Kab-hegy, Szentes, Győr, Szeged vonalon elhelyezkedő adótornyokat hangolják át, ez az ország 14 megyéjét érinti. Még június 15-én lezárult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felmérése: 220 ezer háztartást kerestek fel, 54463 rászorulót regisztráltak és 13361 lakásban már beszerelték a digitális vételi eszközöket. A hatóság konkrétan a DigitalRadio Kft-től vásárolja meg a dekódereket. A cég az egész vevőrendszert telepíti 19 790 forintért, azaz ebbe az összegbe nem csak a set-top-box ára tartozik bele, hanem például a beszerelt antenna és szerelési anyagok ára is. Így az első ütemben a rászorulókra mintegy 1 milliárd forintot költ az NMHH. „Az igénylők száma kicsit meghaladja a várakozásainkat, de van elég forrás és eszköz” – fogalmazott tegnapi sajtótájékoztatóján Aranyosiné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója. Hozzátette: az október végi második ütemben vélhetően közel megduplázódik majd a rászorulók száma, hiszen akkor Szabolcs, Borsod, Nógrád és Baranya megyébe ér a digitális átállás.

Még 6 hete van a dekóderek beszerzésére annak a mintegy 500 ezer háztartásnak, akik nem jogosultak állami támogatásra. Az átállást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mivel jó magyar szokás szerint a határidőhöz közeledve nagy roham várható a műszaki áruházláncokban a set-top-box-ok és antennák iránt, és a szerelők is leterheltebbek lesznek. A piacvezető áruházláncban jelenleg 7 ezer forintba kerül a legolcsóbb készülék. Előfizetés nélkül így hét digitális sugárzású csatornát lehet majd nézni ingyenesen. „A digitális átállás folyamata megközelítőleg 6-8 milliárd forintba kerül. Ez többek között tartalmazza az átállás technológiai hátterének kialakítását, a lakossági tájékoztatást, illetve a lakossági igények felmérést és a jogosultak set-top-box-szal történő ellátást is. A szükséges pénzügyi hátteret a hatóság az elmúlt években gyűjtötte össze a saját bevételeiből, így áttételesen a piaci szereplők finanszírozzák a digitális átállás költségeit” – közölte a NMHH.

Hároméves haladékot kaphatnak viszont a helyi és körzeti televíziók az analóg földfelszíni sugárzás lekapcsolására. Egy kormánypárti törvényjavaslat indoklása szerint az ilyen frekvenciákra nem vonatkoznak az uniós és más nemzetközi kötelezettségek, vagyis ezeknek nem feltétlenül kell 2014. december 31-ig lekapcsolniuk az analóg sugárzást és átállniuk a digitálisra.

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetségtől pedig megtudtuk: a kábeltelevíziós előfizetők ugyanúgy nézhetik továbbra is a tévéműsorokat, mint eddig. A kábeltévés szolgáltatóknak nincs semmilyen törvényi kötelezettségük, határidejük a hagyományos analóg kábelszolgáltatás lekapcsolására, és egyelőre nem is tervezik ezt. Ugyanakkor már egyre több szolgáltató kínál digitális televíziós szolgáltatást is.

Kábelbarát megoldások

A set-top-boxok árai tág határok között mozognak, alapkészülékeket jellemzően 8 ezer és 24 ezer forintért is lehet vásárolni. Az újabb típusú tévékészülékek már alkalmasak a digitális jelek vételére. A kábelhálózatos programcsomagok ára tartalmától függően, átlagosan 1000 és 8000 forint között mozog, így elvileg mindenki megtalálhatja a szokásainak és a pénztárcájának a legjobban megfelelő ajánlatot. A Kábelszövetség szerint a települések mintegy 70 százalékán (2190 helységben) épült ki kábeltelevíziós hálózat. A kábelhálózattal még ellátatlan 962 településen a lakosság 8 százaléka él.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.