BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megfeleződött 2012-ben a fejlesztési bank vesztesége

eredmény A múlt évben 17,4 milliárd forintos veszteséget szenvedett el a Magyar Fejlesztési Bank Zrt-t (MFB) a 38,6 milliárdos mínusz után. Ám 24,5 milliárd forintos nyeresége lehetett volna az értékvesztések, a céltartalékok és a különadók nélkül. Egyedül az Eximbank és a Mehib térítésmentes átadása 13,5 milliárdos vett ki a zsebéből.

Az állami pénzintézet szereplésével meghatározóan elégedett Baranyay László elnök-vezérigazgató, de maradt hiányérzete is a tegnapi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint. Pozitív, hogy a bank csökkenő nemzetgazdasági teljesítmény közepette látta el megbízhatóan a feladatait. Költségeit például a 2009-es szintnél 12 százalékkal alacsonyabban tartotta, költséghányada az egyik legalacsonyabb a hazai hitelintézeti szfélárban, tőkemegfelelési mutatója, likviditása a legjobbak között van. Nagy beruházásokhoz szervezett finanszírozást, másfél milliárd eurónyi idegen tőkét vont be, 100 milliárd forintnyi kötvényt bocsátott ki (amiből eddig 30 milliárdot használt fel), újraszervezte és bővítette hitelprogramjait, megújította kockázatkezelését.

A tulajdonában lévő és az irányítása alatt álló 37 társaságnál összevonásokra és fejlesztésekre került sor, több kiszervezett tevékenységet visszaszerveztek. Baranyay László reményei szerint az év második felében kilábal a magyar gazdaság a recesszióból, nagy projektek indulhatnak, így nő a hiteligény is.

Az állam energetikai szerepvállalásának erősödésével, az infrastruktúra fejlesztésével újabb hitelszervezési teendők jelentkeznek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.