BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jönnek a kombinált betétek

Befektetési alapokkal összekapcsolva még akad két számjegyű kamatot hozó konstrukció a piacon

Az egyre kevésbé vonzó kamatok miatt ismét kezdenek szaporodni a befektetési alapokkal kombinált betéti konstrukciók a piacon. A kamatajánlat ezeknél két számjegyű is lehet, ám a kedvező kondícióknak itt is ára van.

A lekötött betéti kamatok csökkenése nyomán ismét egyre többször húzzák elő a tarsolyból a kombinált betéti konstrukciókat a bankok: ezek lényege, hogy az ügyfél által elhelyezett pénznek csak egy része landol lekötött betétben, és így – legalábbis az első kamatperiódusban – a klasszikus konstrukciókénál jóval magasabb hozam érhető el.

A leginkább figyelemre méltó ajánlattal az OTP állt elő: a bank 11 százalékos kamatot ígér a HozamDuó Trend Fix elnevezésű megtakarítási csomagban. A befektetéshez szükség van egy OTP Banknál vezetett bankszámlára és egy értékpapírszámlára is. Az ügyfél által befizetett összeg egy részét minden esetben egy hozamvédett, nyílt végű származtatott alapban, a másik részét pedig egy 2 hónapos, automatikusan megújuló lekötött betétben helyezik el. Az akciós kondíció egyik hátránya, hogy a lekötött betétek a 2 hónapos futamidő lejáratát követően a bank mindenkor hatályos, 2 hónapos betétlekötési feltételeinek megfelelően kamatoznak tovább. Az ajánlat másik elemét képező befektetési alap hozama pedig az alapban lévő befektetési eszközök hozamától függően igen változó lehet.

A legnagyobb hazai hitelintézethez hasonlóan magas kamatozású lekötött betéti lehetőséget kínál az MKB is: a forintalapú kombinált betéttel – a portfólióban választható termékek és azok kombinációinak figyelembevételével – az ügyfél alakíthatja ki a kockázatvállalási hajlandóságával és képességével harmonizáló egyéni portfólióját. A bank pedig 3, 6, 9 vagy 12 hónapos lekötési időtávon közel 9,7 százalékos éves betéti kamatot nyújt, a portfólió öszszetételétől függően. Az évesített kamat akár a 9,9 százalékot is elérheti, amennyiben a megtakarítást tartós befektetési számlán helyezi el az ügyfél. A konstrukcióban szereplő befektetési alap hozama ugyanakkor jelentősen ingadozhat, az akciós kamat pedig ismétlődő betétlekötésnél kizárólag az első periódusra érvényes. Az MKB kombinált betéti termékeinél viszont az ügyfelek tehát csak akkor jogosultak az akciós betéti kamatra, ha a betét elhelyezése mellett a lekötött betétnél kockázatosabb értékpapír-befektetést is eszközölnek és/vagy befektetési jellegű biztosítást kötnek – ezek futamideje azonban jelentős mértékben meghaladja a lekötött betét futamidejét. Többféle, hosszú távú lekötött betétet kínál akciósan a CIB Bank is: a Betétmix Duó és Trió nevű konstrukciók lényege, hogy az első kamatperiódusban garantált 7, illetve 9 százalékos kamatért cserébe az ügyfélnek különféle megtakarítási lehetőségek közül kell választania. Ilyen kötelezően választandó opció például a befektetési jegy vagy forintkötvény vásárlása, hosszú távú forintbetét lekötése, valamint egy életbiztosítás megkötése. Ezek a kamatok azonban a korábbiakhoz hasonlóan kizárólag az akciós betétek első kamatperiódusára vonatkoznak, az akciós kamatperiódust követően pedig a betétek az azonos futamidejű nem akciós, klasszikus CIB-betétek kamataival kamatoznak tovább.

Az előbbiekhez hasonlóan kiemelkedően magas kamatot ajánl a Sopron Bank is. A Gondoskodó névre keresztelt forintbetét 2 hónapos futamidejű betétrészének 8 százalékos kamatlába mellett a 2 éves betétrész kamatlába a futamidő végéig 6,60 százalékot biztosít. A második kamatperiódustól kezdődően azonban az összeg a Sopron Bank által meghirdetett, a betét fordulónapján érvényes sztenderd kamatlábon kamatozik tovább.

Jól érzékelhető a trend, hogy a hitelintézetek a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyeznek a hosszú futamidejű betétekre. Ennek megfelelően az utóbbi hónapokban e szegmensben jelentősen megerősödött a piaci verseny. Egyes elemzők szerint a bankok által kínált kombinált megtakarítások magas kamatai szoros összefüggésbe hozhatók a tartós befektetési számla és a nyugdíj-előtakarékossági számla felfutásával, hiszen mindegyik konstrukció alkalmas a lakossági források hosszú távú bevonására.

Ugyanakkor a lakossági lekötött betétek piaca egyelőre igen korlátos, hiszen – figyelembe véve a 4 százalékos inflációt és a kamatadót is – egyértelmű, hogy ezek hatását a klasszikus lekötött betétek kamatai egyelőre nem tudják ellensúlyozni.

Habár a nem akciós betéti kamatok igen alacsonyak, az extra magas kamatot kínáló kiemelt ajánlatok összességében mégis csak első ránézésre tűnhetnek vonzónak.

Ennek oka, hogy a gyakran 10 százalék vagy a feletti hozam jellemzően csak az első, illetve különleges esetekben az első három kamatperiódusra vonatkozik, míg a többiben csupán a klasszikus lekötött betétek kamatainak megfelelően változik a megtakarítások hozama – cserébe azonban az ügyfelek kénytelenek igen hosszú időre lemondani a likviditási preferenciáikról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.