BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot nőtt a hazai alapok vagyona

A pénzpiaci, az abszolút hozamú és a kötvényalapok voltak októberben a befektetők kedvencei. Az alapok vagyona a friss tőkének és a hozamoknak köszönhetően csaknem 100 milliárd forinttal nőtt egy hónap alatt

Októberben 520-ra emelkedett a befektetési alapok száma a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint. Az alapok vagyona a hónap végén 3281 milliárd forint volt, ez csaknem 100 milliárddal több az egy hónappal korábbinál. A konstrukciók vagyona nagyrészt a tőkebeáramlás miatt emelkedett meg, a tizedik hónapban több mint 50 milliárd forintnyi friss megtakarítás került beléjük, de a hozamok is javíthatták az egyenleget.

A legtöbb új megtakarítás a klasszikus pénzpiaci alapokba érkezett, ezek mintegy 17,4 milliárd forintot gyűjtöttek. Ami érdekesség, hogy ebből 10,5 milliárd forintnyi nem hazai, hanem dollár- vagy euróövezeti alapba került. A legrövidebb eszközöket tartó, és legalacsonyabb kockázatú likviditási alapok a pénzpiaciaknál kevesebb, csak 9,5 milliárd forintnyi friss tőkét szereztek. Szintén kedvelték a befektetők a kötvényalapokat, amelyek bő 7 milliárd forintnyi tőkét vonzottak. Az idei év slágertermékének számító abszolút hozamú alapokba is dőlt a pénz, több mint 10 milliárd forintnyi friss megtakarítást vonzottak, ezzel az állományuk 190 milliárd forintra nőtt.

A korábbi lakossági kedvenceknek viszont felemásan sikerült csak az október. A tőkevédett alapok száma ugyan 4-gyel nőtt, és szerény mértékű tőkebeáramlás is volt a konstrukcióknál, a vagyon viszont – feltehetően a rossz hozamok miatt – mégis mintegy 10 milliárd forinttal csökkent. Az ingatlanalapoknál fordított volt a helyzet: több mint egymilliárd forintos tőkekivonást szenvedtek el, ám ezt a hozamokkal képesek voltak ellensúlyozni.

Új alap a piacon

A Budapest Alapkezelő két új alapot indít a napokban. Az egyik a 2016. februárjában lejáró Budapest Spectrum, amely hozamvédett konstrukció, a másik pedig a GE Money Devizapiaci abszolút hozamú alap, amely tőkeáttételes műveleteket is alkalmazhat, ezért a kockázatosabb befektetésektől sem idegenkedő ügyfeleknek ajánlja az alapkezelő. Mindkét alap elsődleges célja, hogy a fix kamatozású eszközök hozamát középtávon meghaladva stabil teljesítményt nyújtson, kifejezetten aktív befektetési politikán keresztül.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.