BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénztárgép: A türelmi idő a kassza üzembe helyezéséig tart

Csökkenni kezdtek a szuperkassza árak, és további két készülék áll engedélyezés előtt. A NAV ugyanakkor már nem köti dátumhoz az új gépek beállításához a türelmi idő végét

Mégis beindult a szuperkassza árverseny. Az elsőként engedélyezett lengyel Sento modellek nettó ára a közel 170 ezer forintról 140 ezerre csökkent, amennyiért a másodikként engedélyezett Sam4s NR-270 online pénztárgépet hirdették. De egyiket sem veheti le a polcról a vevő, hiszen több mint 200 ezer egységre lenne szükség, és – amint egy szerda délelőtti pénztárgépes fórumon elhangzott – a megrendeléstől 2 hónapra várható a szállítás.

Mivel az elmúlt időszakban több tízezer előrendelést gyűjtöttünk össze, a gyártónál kedvezőbb helyzetbe kerültünk, így tudtuk elérni az árcsökkentést – tájékoztatta lapunkat a Sento egyik importőre, a Laurel Kft. ügyvezető igazgatója, Szabó Ervin, aki kérdésünkre elmondta, a Sento három magyar importőre nem közösen lépett fel a gyártónál. Felhívta a figyelmet ugyanakkor, hogy csak olyan cégeknél rendeljék meg a vállalkozók az online pénztárgépeket, amelyek már engedélyezett típusokat forgalmaznak.

Több pénztárgép kereskedő úgy tájékoztatta lapunkat, hogy gombamód szaporodnak olyan névtelen vállalkozások, amelyek előleget gyűjtenek a szuperkasszára, pedig nem rendelkeznek forgalmazói engedéllyel, olyannyira, hogy nem is jártak a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) tájékán sem. Ez azonban korántsem új szokás, hiszen már tavasszal is gyűjtöttek ilyen módon 20-50 ezer forintokat olyan gépek megrendelésére, amelyekkel kapcsolatban még el sem készült a NAV követelménylistája.

Mindenesetre nem nagy a választék. Az MKEH-tól kapott tájékoztatás szerint jelenleg két berendezés áll típusvizsgálat alatt, további 18 típus esetében vagy csak a papír alapú kérelem érkezett be vagy hiányos működésű, tehát eljárási szempontból hiánypótlási szakaszban vagy felfüggesztett státuszban lévő típusokról van szó. A NAV kissé nehezen érthető pénztárgépes közleményeket ad ki, ugyanakkor forgalmazót és felhasználót egyaránt idegesítik a különféle céldátumok, nem csoda, hogy minden fél ideges és talán gyanakvó is.

Mivel teljes a zavar, a NAV szerdán megismételte péntek esti közleményét, amelynek lényege: az online pénztárgépekre való átállás első ütemének határideje: 2013. augusztus 31. Sokakat megtévesztett ugyanakkor a NAV közleményében a következő mondat. „A pénztárgép használatra kötelezett adóalanyoknak – akik augusztus 31-én nem rendelkeznek olyan rendeltetésszerű használatra alkalmas és működőképes pénztárgéppel, amelyet 2013. december 31-ig használhatnak–, augusztus 31-éig igényelniük kell a NAV-tól az üzembe helyezési kódot annak érdekében, hogy az esetleges szankció alól mentesüljenek”. – A türelmi időt terjesztették ki december 31-re – értelmezi a közleményt Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. – Mivel a NAV is tudja, hogy nincs gép a piacon, december végéig nem bírságolják meg azokat, akiknek van üzembe helyezési kódjuk.

„Végtelen” türelmi idő

Katona Edit, a NAV sajtóreferense lapunknak elmondta, hogy a december 31. nem az újabb türelmi idő vége, hiszen eddig is ez a dátum volt a határideje az elektronikus naplóval rendelkező gépek cseréjének. Így tehát az elektronikus naplóval nem rendelkező (kontrollszalagos) pénztárgépek online pénztárgépre cserélésének határideje továbbra is augusztus 31-e. Azonban az üzembe helyezési kód meglétekor „korlátlan mértékig csökkenthető a bírság" és a türelmi idő addig tart, „amíg az adóalany az új típusú gépet üzembe nem helyezi”.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.