BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Készpénzfizetés: ügyelni kell a szerződések elkülönítésére

A készpénzfizetés felső határaként meghatározott 1,5 millió forint a két pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó között áfával növelt, egy naptári hónapban egymás között teljesített kifizetést jelenti – derül ki a NAV tájékoztatójából. A beszámításnál csak az ugyanazon szerződésből eredő készpénzszolgáltatásokat kell figyelembe venni, ugyanakkor ha több szerződést kötöttek, azt egynek tekinti az adóhatóság, amennyiben megállapítható, hogy ezzel csak az értékhatárt igyekeztek kijátszani a szerződő felek – figyelmeztetnek.

Ha a felek részletfizetésről állapodtak meg, az értékhetár megállapításánál ezeket össze kell adni, legalábbis az egy hónapon belül kifizetendő összegeket. Ugyancsak egy szerződésnek számít az, ha például egy autószerelő egyidejűleg több szerelési munkát végez, netán több alkatrész árát beszámítva.

Ha szabálytalanságot fedez fel a hatóság, a kifizetést elfogadó is a készpénzszolgáltatás 1,5 millió forintot meghaladó része után 20 százalékos mulasztási bírságra kötelezhető.

Nem minősül készpénzfizetésnek, ha legalább bankszámláról és/vagy bankszámlára utalnak a felek. Ilyen ha például készpénzutalási megbízással (csekkel) utalnak bankszámlára, vagy számláról fizetnek készpénzben.

Ha a fizetés devizában történik, az összeghatár megállapításakor a Magyar Nemzeti Bank aznapi árfolyamát kell irányadónak tekinteni.

A készpénzfizetés napjától számított tizenöt napon belül az állami adóhatósághoz a vevőnek – a vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemélyek kivételével – továbbra is be kell jelentenie a kapcsolt vállalkozások közötti egymillió forintot meghaladó készpénzszolgáltatást, egyéb esetben ez az értékhatár kétmillió forint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.